"Over circa twee weken zal het eerste citrus arriveren"

Hoogseizoen Israëlisch AGF-seizoen staat voor de deur

De versproducten uit Israëlische teelt naderen momenteel het hoogtepunt: bij de dadels, avocado's en granaatappelen komt het seizoen nu succesvol op gang en ook de laatste Israëlische mango's zijn momenteel nog verkrijgbaar. Daarnaast wordt binnenkort ook bij het citrus het startschot van het seizoen gegeven, vertelt Raimund Dieterich, eigenaar van de Duitse firma Israel Spezialitäten. Hij handelt zelf in de fruitspecialiteiten en levert ze aan consumenten en gastronomen in heel Duitsland. "De populariteit van Israëlisch fruit stijgt nog steeds jaarlijks."


Raimund Dieterich en team

Citrus: lichte vertraging, goede prognoses
De start van het citrusseizoen staat momenteel voor de deur, bevestigt  Raimund. Over circa twee weken zal de eerste aanvoer uit Israëlische teelt in Duitsland aankomen, iets later dan gebruikelijk. "De kou in april en mei heeft de bloesem bij sommige fruitsoorten, zoals grapefruit, bijzonder beïnvloed.“ Bij het overige citrus is de weersinvloed niet zo tragisch geweest. Bij de Orri-clementines is volgens Raimund nog steeds sprake van een grote groei. "Deze soort doet het het beste tussen januari en april/mei en we zien dat de vraag jaarlijks stijgt."

Mango's & avocado's: lichte overlapping van het seizoen
Parallel aan de seizoensstart bij citrus zijn ook de laatste Israëlische mango's van het ras Keitt nog op de markt verkrijgbaar. Over enkele weken wordt het seizoen definitief beëindigd, verwacht Raimund. "Het seizoen was heel goed. Er waren tot nu toe continu prachtige mango's.“ Bij de avocado's loopt het trager: "Hier begint het seizoen pas met het ras Galil, een langwerpige Green Skin-variëteit. De vraag zou iets beter mogen zijn, maar ik heb het gevoel dat de markt momenteel nog rijkelijk voorzien is van avocado's met een andere herkomst.“

Run op granaatappelen als superfood voorbij
De eerste granaatappelen van het seizoen arriveerden begin september in Duitsland. Het belangrijkste ras Wonderful laat echter nog een poos op zich wachten. De granaatappelenteelt is in de afgelopen jaren iets gestagneerd, zegt Raimund. "Naar mijn idee is de run op granaatappelen als superfood nu definitief voorbij. Er is heel duidelijk vraag naar maar niet meer zoveel als enkele jaren geleden."

Rechts: granaatappelen uit Israël

Dadels: vraag stijgt nog steeds
Ondanks de differentiatie in de teelt aldaar is de dadel nog steeds de koningin onder het Israëlische fruit, zegt Raimund. De oogst is nu in volle gang en ook het beproefde hoofdras Medjoul werd reeds aan Duitsland geleverd. "Er melden zich nog steeds nieuwe klanten voor de dadels, die voor circa 95 procent in bio-kwaliteit verkocht worden. De vegan community is inmiddels sterk vertegenwoordigd en daarom denk ik ook niet dat de vraag in de nabije toekomst af zal vlakken. Bovendien hebben we een sterk groeiende moslim clientèle die vooral tijdens de Ramadan om kwalitatief hoogwaardige dadels vraagt. Daarbij prefereert men vaak de Israëlische boven de Arabische  hoewel het om hetzelfde ras gaat."

 Voor meer informatie:
Israel Spezialitäten
GF: Raimund Dieterich
Weilerstrasse 18
73252 Lenningen (Hochwang)
Tel.: 07026-7079
Fax: 07026-81160
info@israel-spezialitaeten.de 
www.israel-spezialitaeten.de 
www.dattel-welt.de    


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven