Javier Valle, de nieuwe secretaris-generaal van Asozumos:

"De Spaanse fruitsector is sterk verbonden met de sapsector"

De nieuwe secretaris-generaal van de Spaanse Associatie van Sapfabrikanten (ASOZUMOS), Javier Valle, heeft zijn strategie bepaald. Hiervoor heeft hij een paar maanden doorgebracht met Alfonso Mena, die onlangs met pensioen is gegaan na 40 jaar aan het roer van Asozumos te hebben gestaan. "De rol van Alfonso Mena is essentieel geweest voor de ontwikkeling van de sector", aldus Javier Valle. "Mijn eerste doel is om de partners goed te leren kennen. Ik denk dat het van groot belang is om te luisteren naar hun vragen, prioriteiten en uitdagingen. Van daaruit kunnen we hen zo goed mogelijk helpen, door diensten aan te bieden die zijn aangepast aan hun behoeften. Het uiteindelijke doel is om de sector op nationaal en Europees niveau te versterken".


Javier Valle Pello, secretaris-generaal van Asozumos

Javier Valle heeft een uitgebreide werkervaring, maar het meest in het oog springend is zijn werk voor FIAB Brussel, als technicus Europese zaken en zijn samenwerking met de Europese Associatie van Telers en hun Coöperaties (COPA-COCEGA). Zijn rol in internationale fora en als expert op het gebied van Europese platforms maken hem bovendien de ideale kandidaat voor het promoten van Asozumos op nationaal en met name op Europees niveau. "We kunnen niet uit het oog verliezen wat er in Brussel gebeurt. De Europese wetgeving heeft een directe en onvermijdelijke invloed op de Spaanse landbouwsector. Daarom is het van essentieel belang om bruggen te slaan en in Europa aanwezig te zijn. De fruit- en agrovoedingssector is een belangrijke motor voor de Spaanse economie", stelt Valle.

"De sapsector is sterk verbonden met de verssector en met name met die van steenfruit, citrus en hardfruit", aldus Javier Valle. Voor Spanje is dit een essentiële en strategische sector. "De rol van Asozumos is om onze partners te helpen zich te positioneren en om hun belangen te verdedigen, door bruggen te bouwen met zusterassociaties, zoals AIJN (Europese Sapassociatie)".

"We werken hand in hand met de primaire sector van fruit, daarom is het van belang om de waarde van het Spaanse fruit te promoten. Ieder willekeurig debat in de primaire sector heeft een directe of indirecte invloed op de sapsector. Een voorbeeld is de selectie van nieuwe rassen en de trend van de consumptie van biologische producten, die in het geval van sap een wat geleidelijkere vooruitgang boekt dan in de verssector. Een ander voorbeeld is de overdracht van ladingen vers fruit aan de industrie, in seizoenen waarin het fruit niet geschikt is om vers afgezet te worden", legt de secretaris-generaal uit.

Volgens Javier Valle vormen alle schakels samen een solide keten met zeer strenge minimale kwaliteitsnormen op het gebied van regelgeving en gezondheid: "Dat geldt voor onze regelgeving voor fruitsappen en vergelijkbare producten. Er wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat fruitsappen toegevoegde suikers bevatten, terwijl de realiteit is dat de wetgeving dit niet toestaat. Onze wetgeving heeft in die zin niet bijgedragen, aangezien deze de vermelding van de woorden 'zonder toegevoegde suikers' niet toestaat, wat het moeilijker maakt om het product te onderscheiden van andere, vergelijkbare producten, en om zijn goede voedingseigenschappen te waarderen".

Valle legt uit dat hetzelfde gebeurt met geherformuleerde nectars: "Het feit dat onze wetgeving de eerder genoemde vermelding niet toestaat, plaatst ons opnieuw in een nadelige concurrentiepositie ten opzichte van andere, vergelijkbare producten, die deze wel kunnen gebruiken zonder dat daar een wetenschappelijke of voedingstechnische reden voor is".

"De oplossing is op het eerste gezicht heel eenvoudig: dat we onder gelijke voorwaarden kunnen concurreren. Paradoxaal genoeg zijn wetswijzigingen in Europese richtlijnen of verordeningen complex, en verlopen deze langzaam", aldus Javier.

"Asozumos speelt een essentiële rol in het geven van bekendheid aan de sector en de voedingswaarde van ons product. Het is nodig om de rol van bedrijven en hun verplichtingen als verschaffers van werkgelegenheid, hun milieuverantwoordelijkheid en hun innovatieve werk te versterken", stelt de secretaris-generaal.

De Spaanse Associatie van Sapfabrikanten werd opgericht in 1978 en bestaat momenteel uit 20 bedrijven (zeventien partners en drie aangesloten leden), die samen goed zijn voor ongeveer 85% van de nationale sapproductie.

 

Meer informatie:


Afdeling Communicatie
Asozumos
Ibercenter, Calle Velázquez 157, 1º
28002 Madrid
T: +34917217929
comunicacion@asozumos.org
www.asozumos.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.