Spaans citrusseizoen van start met goede prijzen

Na het vorige citrusseizoen, dat gekenmerkt werd door een overaanbod, lage prijzen en concurrentie, hetgeen leidde tot enorme verliezen voor telers, begint het nieuwe Spaanse seizoen met betere verwachtingen voor de citrussector, dankzij de "redelijke" prijzen die momenteel betaald worden. Deze prijsstijging is het directe gevolg van de verwachte oogstdaling van bijna 20% ten opzichte van het vorige seizoen, volgens ramingen van het ministerie van Landbouw.

Op dit moment is het seizoen in La Plana reeds van start gegaan, met de oogst van de vroege rassen, zoals de Clemenrubí en de Marisol. De voorzitter van Fepac-Asaja, José Vicente Guinot, liet weten dat er voor de Clemenules momenteel tussen de €0,28 en €0,35 per kilo wordt betaald.

Kwaliteitsoogst
Een belangrijke factor is dat de citrus een "goede kwaliteit en maat" heeft. "Het herstel van de prijzen is dus in overeenstemming met de verwachting", aldus de secretaris-generaal van landbouwcoöperatie La Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris. "Het fruit zal geleidelijk aan op de markt worden gebracht, zodat zich geen verzadiging zal voordoen die een negatieve invloed heeft op de prijzen".

Peris benadrukt dat er twee factoren van essentieel belang zijn voor een goed seizoen. Ten eerste is het gunstig als het vroeg koud wordt in Europa, aangezien dat de consumptie van sinaasappelen, en daarmee de export, stimuleert. Ten tweede is er de factor van concurrentie vanuit derde landen. Het ministerie van Landbouw van de VS heeft een rapport ontwikkeld dat waarschuwt voor een algemene daling in de wereldwijde citrusteelt, hetgeen zich vertaalt in een "lagere druk vanuit derde landen", aldus Peris.

Kleinere oogst
Er bestaat echter ook een risico dat voor sommige telers de prijsstijging niet voldoende compenseert voor de lagere oogst. De te grote oogst van vorig jaar is direct gerelateerd aan de daling van dit jaar. Veel sinaasappelen werden vorig jaar niet geoogst en bleven achter in de bomen (vanwege het feit dat de afzet niet rendabel was). De bomen hebben hieronder geleden en geven niet meer zoveel fruit als voorheen of zelfs helemaal niets meer.

Op dit moment blijven de onderliggende problemen onopgelost: "De "oneerlijke" concurrentie van Zuid-Afrika, het ontbreken van een krachtige lobby in de EU en het gebrek aan steun van de overheid om een omschakeling op andere rassen te realiseren of om de verliezen van telers te verlichten.

 

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven