Castellón heeft buiten het seizoen 30.000 ton sinaasappelen uit Argentinië geïmporteerd

De afgelopen maanden zijn in de haven van Castellón 30.000 ton sinaasappelen vanuit Argentinië gearriveerd. Hiermee werd voldaan aan de vraag die was ontstaan in de periode zonder lokale productie van citrus.

Deze import heeft voor spanningen gezorgd bij de telers die al prikkelbaar waren door een andere crisis. Toen was de import van fruit uit Egypte aanleiding voor de polemiek. Toch zijn de gemoederen bedaard na gesprekken tussen de directeur van PortCastelló, Francisco Toledo, en de vertegenwoordigers uit de agrarische sector. Tijdens de gesprekken werd benadrukt dat het om kleine hoeveelheden ging en dat de import van het fruit altijd buiten het seizoen plaatsvond. 

Als het contract tussen de Europese Unie en Mercosur niet gewijzigd wordt, kan het aanbod van Argentijnse sinaasappelen op de Europese markten enorm toenemen met nadelige gevolgen voor het fruit afkomstig uit Castellón. 

Toch zijn er ook nog meer internationale factoren die van invloed zijn op de sector, zoals bijvoorbeeld het plan van Trump om een 100% importheffing op  agrarische producten zoals sinaasappelen in te stellen. Vanuit de Spaanse telersorganisatie Unió de Llauradors wordt gewaarschuwd dat diverse officiële bronnen in de VS bevestigen dat de importheffing ook daadwerkelijk ingesteld gaat worden.

De telersorganisatie laat  weten dat alleen al het feit dat de mogelijkheid geopperd wordt voor bezorgdheid heeft gezorgd bij coöperaties, handelsondernemingen en exportbedrijven. Sommigen geven zelfs aan de export naar de Verenigde Staten stop te willen zetten.  En of er al niet genoeg problemen zijn, ook het Russische veto moet niet vergeten worden. 

Bron: elperiodicomediterraneo.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven