Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cambodjaanse telers diversifiëren activiteiten en schakelen over van rijst naar groenten

Ze zeggen dat het werk van een teler begint vóór de dageraad, maar in de provincie Battambang in Cambodja werken telers tot laat in de nacht samen om hun groenten op tijd klaar te maken voor de nachtelijke busrit naar de markten van de hoofdstad.


Foto door Max Fannin

Kleurrijke kratten, emmers en zakken met bladgroenten, wortels en kool. Buren die druk zijn om dozen te vullen. Het betreft een groentenverpakkingscentrum, waar leden van de Tasey Samaki Agricultural Cooperative hun tuinbouwgewassen gezamenlijk gereed maken voor groothandelaars en speciaalzaken.

Deze kleinschalige telers werken samen met onderzoekers van de University of California, Davis en de Royal University of Agriculture (RUA) in Cambodja om nieuwe methoden te testen voor het lokaal telen en afzetten van producten. Hun werk maakt deel uit van het Feed the Future Innovation Lab for Horticulture, een wereldwijd netwerk dat is gericht op groenten- en fruitonderzoek en geleid wordt door UC Davis en wordt gefinancierd door het U.S. Agency for International Development.

"De impact van deze innovaties in Cambodja is enorm", zegt Karen LeGrand, een onderzoeker aan de UC Davis wiens werk gericht is op voedselveiligheid en -zekerheid. "Sinds we hier tien jaar geleden begonnen te werken, hebben we grote veranderingen in het voedselsysteem gezien."

Deze innovaties helpen telers om te profiteren van de teelt en verkoop van tuinbouwgewassen, te midden van de toenemende erkenning voor het feit dat groenten en fruit niet alleen cruciaal zijn om aan de voedingsbehoeften van de mens te voldoen, maar ook telers in ontwikkelingslanden kunnen helpen aan armoede te ontsnappen.

Een creatieve oplossing voor het telen van groenten van hoge kwaliteit
Meer dan 75 procent van de Cambodjanen woont op het platteland en de landbouw is goed voor ongeveer een kwart van het bruto binnenlands product. Toch importeert het land momenteel meer groenten dan dat het groenten oogst.

"Na de Rode Khmer richtte de landbouw zich hoofdzakelijk op rijst", aldus Borarin Buntong, directeur van de afdeling voor onderzoek en voorlichting aan de RUA. “Maar nu denken mensen niet alleen meer aan rijst. Ze willen groenten en fruit telen. Veel families kunnen nu in hun dagelijks leven van dit soort producten genieten. Dit is een grote verandering voor Cambodja.”

Door rijstvelden in groentenvelden te transformeren, konden telers hun activiteiten diversifiëren met hoogwaardige gewassen. Studies hebben aangetoond dat de winst van groententeelt per hectare 3 tot 14 keer hoger kan zijn dan die van rijstteelt.

Om de toeleveringsketens van groenten te versterken, hebben de internationale onderzoekers het idee geïntroduceerd bij telers om netten te gebruiken om hun gewassen tegen ongedierte te beschermen. Het idee kwam van onderzoekers van Horticulture Innovation Lab en Franse CIRAD-wetenschappers die in Kenia werken, waar telers muskietennetten gebruiken om groenten te bedekken. In Cambodja veranderde het concept in 'nethuizen', zodat telers naar binnen konden lopen om voor hun gewassen te zorgen. Deze nethuizen verminderen de noodzaak voor kostbare pesticiden en beschermen gewassen tegen stortregens, waardoor telers het hele jaar door groenten kunnen telen, zelfs in het regenseizoen.

Voor meer informatie:
Amy Quinton
UC Davis
Tel: +1 530 752 9843
Email: amquinton@ucdavis.edu

Publicatiedatum: