Europese aardappelmarkt week 39

30% Franse aardappelen gerooid

Europese fysieke markten 

Prijzenoverzicht (bron: NEPG)

België

Marktbericht Fiwap/PCA:

Markten nog altijd goed met weinig prijsvariaties en zeer weinig transacties op de vrije markt. 

Weinig industriële afnemers zijn actief op zoek naar aardappelen. Beperkt aanbod vanwege problemen  met rooien en lagere gemiddelde opbrengsten. De exportvraag is zeer sterk vanuit Zuid- en Oost-Europa en vanuit het Midden-Oosten en Afrika. 

Prijzen voor 35mm+, min 60% 50mm+, min 360g/5kg PSE, los, friteskwaliteit, export, excl. btw, directe levering:

Vroege industrieaardappelen, geen notering, einde seizoen:

Bintje: 10,00 tot 12,50 €/q, afhankelijk van maat en bestemming; goede markt voor Fontane en Challenger: 10,00 tot 10,50 €/q, goede markt.

Termijnmarkt

EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en andere rassen bestemd voor de verwerking, 40 mm+, min 60% 50 mm+:

Frankrijk
Weinig transacties op vrije markt voor de industrie vanwege de hoge graad van contractering. Sommige verwerkers kopen kleine partijen op. Prijzen zijn gelijk gebleven ondanks de stijging op de termijnmarkt: noteringen tussen de 10,00 en 12,50 €/q, afhankelijk van het ras. Stabiele prijzen op de versmarkt (kruimig tussen de 18 en 25 €/q, vastkokend tussen de 30 en 45 €/q). Het aanbod wordt geleidelijk lager. Voor de export is er belangstelling uit Italië, Spanje en Oost-Europa (Roemenië koopt voor 18 €/q ongewassen bewaaraardappelen. De exportactiviteit neemt toe.

Op de velden zijn de omstandigheden nog altijd te droog en dit is een bron van zorg voor zowel telers als afnemers. In Hauts-de-France wordt weinig vooruitgang geboekt met het rooien omdat de grond er te droog is. De opbrengsten zijn zeer heterogeen. In Centre Beauce moet nog slechts 5% tot 10% van de aardappelen worden gerooid. Irrigatie wordt voor de oogst toegepast om de aarde vochtig te houden. In Grand Est/Champagne is het rooien voor de helft voltooid. De prijzen blijven stabiel rond de 20,00 tot 25,00 €/q voor de teler (versmarkt).

Ongeveer 30% van de Franse aardappelen is gerooid (raming  UNPT).

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, excl. btw, Nord-Seine €/qt, min–max (gemiddeld)(RNM):

Nederland
Markten nog altijd goed met weinig prijsontwikkeling. De basis blijft op  10.00 €/q liggen maar lopen op tot wel 12 €/q voor Innovator, en 13 tot 14 €/q voor Agria. Afhankelijk van het verloop van het rooien zal het aanbod in de eerste helft van oktober een piek bereiken. De markten worden ook gesteund door de prijzen van zetmeelaardappelen en aardappelvlokken, die gelijk zijn als die voor fritesaardappelen. Dit komt door de teleurstellende oogst zetmeelaardappelen in Nederland en Duitsland. Op de versmarkt zijn afnemers actiever dan vorig jaar met een prijs van 14 tot 25 €/q voor telers. De export naar Polen, Roemenië, het Midden-Oosten, Caraïben en Afrika is aanzienlijk met prijzen rond de 16 tot 18 €/q, gesorteerd in big bags.

Quotation PotatoNL: ook beschikbaar op www.potatonl.com  

Duitsland
In sommige gebieden wordt het rooien bemoeilijkt door de droogte. Het aanbod is echter toereikend om in de vraag te voorzien, inclusief die van de export naar Oost- en Zuid-Europa. Onveranderde prijzen op de versmarkt met 19,67 €/q voor vast vruchtvlees en 18,50 €/q voor kruimig. Er is nog altijd vraag vanuit Oost- en Zuid-Europa. De vraag is goed ondanks dat er sprake is van wat kwaliteitsproblemen (muizenvraat, schurft, etc). De meeste partijen worden verkocht voor de export en verwerking. De weken 39 en 40 zijn doorgaans de beste weken in termen van voorraadvermindering in Duitsland. In supermarkten zijn er volop aanbiedingen. 

Verwerking, stabiele noteringen: Fontane/Challenger 11,25-11,75 €/q, Zorba tussen de 11,25 en 11,75 €/q en Innovator tussen 11,75 en 12,25 €/q.

Prijzen voor biologische aardappelen liggen momenteel tussen de  65,00 -67,00 €/q.

Groot-Brittannië
Gemiddelde AHDB-prijzen vrije markt week 37 (eindigend op 14 september): 15,37 €/q (17,30 €/q in week 36, alle rassen, alle markten).

Lagere gemiddelde prijs op vrije markt vanwege aanvoer van partijen van mindere kwaliteit en algehele prijsdaling. Stabiele vraag binnenlandse markt, zowel voor de versmarkt als verwerkende sector. Gecontracteerde partijen domineren de markt en er is weinig ruimte voor vrije handel. Weinig transacties voor de industrie met een gemiddelde prijs van 7,43 €/q voor Maris Piper. Export naar vasteland trekt opnieuw aan (industrie) evenals naar de Canarische Eilanden (vers). 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.