José Manuel Pardo

Redelijke prijzen vanwege beperkte beschikbaarheid Spaanse mandarijnen en clementines

Het citrusseizoen in Valencia is begonnen met de eerste vroege mandarijnen en clementines. De volumes liggen aanzienlijk lager dan vorig jaar en hoewel de prijzen hoger liggen, begint de druk vanuit grote supermarkten al voelbaar te worden.

"We ronden nu de oogst van de vroege Iwasaki mandarijnen af, terwijl die van de Okitsu, zowel met als zonder blad, in volle gang is. Er is een grote vraag vanuit landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Baltische staten. Er is veel minder fruit dan vorig jaar, maar de maten zijn groter", vertelt exporteur José Manuel Pardo. "We zijn ook begonnen met de afzet van de eerste vroege Marisol clementines, waarvan we dit jaar zo'n 50% minder volume dan vorig jaar verwachten. We weten niet in welke mate de hoeveelheid clemenules zal dalen, maar het lijkt erop dat dat ook om een aanzienlijk percentage zal gaan", voegt hij toe.

Het bedrijf van Pardo is gelegen in Xeresa (Valencia) en is gespecialiseerd in de afzet van bladmandarijnen en -clementines. "Hoewel we ze ook op de conventionele manier afzetten, werken we graag met fruit met blad. Dit staat namelijk symbool voor versheid en voor fruit dat veel minder bewerkt is en geen ontgroeningsbehandelingen ondergaat", legt José Manuel Pardo uit.

Momenteel worden de Okitsu Satsuma's afgezet voor telersprijzen tussen de €0,18 en €0,20 per kilo. Voor de Marisol liggen de prijzen tussen de €0,25 en €0,26 per kilo en voor de Clemenules op gemiddeld €0,30 per kilo. Volgens de exporteur zijn dit op dit moment acceptabele prijzen voor de telers.

“De prijzen van het fruit waren goed tot nu toe, maar we beginnen al de druk te merken vanuit de grote supermarkten, hoewel iedereen weet dat er minder fruit is dit jaar. Dit gebeurt vaak wanneer alle handelsbedrijven over fruit beginnen te beschikken. Op dit moment beschikt iedereen die met de Okitsu werkt over fruit, maar binnen ongeveer twee weken zullen we veel minder hebben dan vorig jaar. Met de andere variëteiten zal hetzelfde gebeuren. Ik geloof niet dat de concurrentie van buitenlands fruit de oorzaak is voor deze druk op de prijzen. Ik vind het gewoon niet eerlijk dat telers voor een paar cent zo de dupe worden. Supermarkten zouden het verschil nauwelijks merken -de consumenten kopen het fruit toch wel en zullen het verschil niet merken-, terwijl het voor de telers hun ondergang kan betekenen. De grote coöperaties die lage prijzen bieden zijn hier verantwoordelijk voor. Waar is de waardigheid? Ik geloof dat het voor iedereen beter zou zijn als we meer respect zouden hebben voor alle onderdelen van de keten".

 

Contactinformatie:
José Manuel Pardo
T: +34 962 895 307
M: +34 609612084
josemanuelpardo@yahoo.es
www.josemanuelpardo.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven