Mike Glas, Glas-Groenten:

“Vraag vanuit het buitenland is goed, ook Nederlanders klaar voor wintergroenten”

Tholen – Denk je aan boerenkool, dan denk je aan… Dubai en Abu Dhabi? Het zijn misschien niet de eerste landen die te binnen schieten als je denkt aan wintergroenten, maar Mike Glas van Glas Groenten uit Broek op Langedijk merkt dat de export van boerenkool naar deze landen toeneemt. Naast boerenkool verhandelt het bedrijf ook spruiten, waarvan de afzet momenteel ook goed verloopt. “Op het moment gaat het redelijk goed met de afzet van de spruiten. De supermarkten zitten aardig in de acties, dus die doen er een hoop aan om ze te verkopen. Voor de afzet van de boerenkool geldt eigenlijk hetzelfde."

Droogte en stormschade zorgen voor tekorten
Door de droogte zijn er heel weinig B-spruiten beschikbaar, legt Mike uit. “De planten zijn gegroeid, maar de spruiten zelf zijn niet echt groot geworden. De kleinere A-spruiten voor in de supermarkt zijn wel goed voorradig. Het tekort zit echt bij de grote spruiten, die vooral bestemd zijn voor de export naar landen zoals Duitsland.”

“De boerenkool is goed gegroeid, al waren er wel wat telers die een week achterstand hebben gehad door de droogte. Onze eigen teelt is allemaal super gegroeid. Langs de kust hebben een aantal telers ook flink wat stormschade opgelopen: sommigen waren meer dan tien hectare boerenkool kwijt vanwege de storm. Wij hebben hier geen last van gehad, omdat we iets meer in het binnenland zitten.”

Stabiele prijzen
“De prijzen van de boerenkool zijn altijd een beetje hetzelfde, vooral in deze tijd van het jaar. De spruiten zijn ook te vergelijken met die van vorig jaar: de prijs van de A-spruiten ligt nu iets lager, maar door het tekort aan grotere spruiten zijn de B-spruiten nu wat duurder. Het gemiddelde van de spruiten ligt daarom op dezelfde prijs als vorig jaar. “

Mike is erg te spreken over de export van de boerenkool, met name richting het Midden-Oosten. “Met de vraag vanuit het buitenland gaat het best wel goed eigenlijk. De exporteurs die we voorzien, leveren veel naar Dubai en Abu Dhabi, waar ze de boerenkool het hele jaar door eten. Eerst vroegen die landen een paar palletjes per week, nu meerdere per dag. De vraag groeit daar enorm. Er gaat ook nog wel wat naar Scandinavië, waar ze ook het hele jaar rond boerenkool eten. Spruiten exporteren we bijna niet, deze zijn vooral bestemd voor de supermarkten. We leveren niet echt aan groothandels, al hebben die ook wel een aardige vraag op dit moment.”

Superfood
“In Nederland gaat het ook goed met de vraag. Door de warme dagen afgelopen weekend hadden we wel een paar dagen verval. Mensen gaan in die hitte nou eenmaal niet naar de supermarkt om wintergroenten te kopen. Toch zijn we niet ontevreden. Sinds boerenkool uitgeroepen is tot een ‘superfood’, is het een populaire groente. Niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland en Europa is de vraag aangetrokken. Op dit moment is het redelijk stabiel: de hype is er nog wel, maar er zit geen versnelling meer in, zoals twee jaar geleden.”

De herfst is nog maar net begonnen, maar Nederlanders lijken zich nu al warm te maken voor wintergroenten. “De twee acties die met boerenkool zijn gedraaid in de supermarkt waren niet slecht. Mensen eten het blijkbaar al, dus dat is een goed teken. Ik merk dat er al vrij vroeg vraag kwam voor boerenkool, ook bij de groothandels. Normaal begin ik de eerste week van september met bellen, nu kreeg ik zelf al belletjes in de laatste week van augustus. De vraag kwam dus best wel vroeg en dat is alleen maar gunstig”, concludeert Mike tenslotte tevreden.

Voor meer informatie:
Mike Glas
Glas Groenten
Dulleweg 36
1721 PM Broek op Langedijk
T: 0226-313981
F: 0226-320245
info@glas-groenten.nl
www.glas-groenten.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.