Sandra Riaño, van Novacampo

"We exporteren jaarlijks meer dan 2.000 ton Colombiaanse physalis naar Europa en de VS"

Het Colombiaanse Novacampo, dat werd opgericht in 2003 en dat zich richt op de internationale handel in exotisch fruit, zet momenteel jaarlijks meer dan 2.000 ton physalis af in Europa en de VS. Sandra Riaño, algemeen directeur, stelt dat physalis de belangrijkste fruitsoort is die het bedrijf exporteert. "In Duitsland maakt het product onderdeel uit van het standaard boodschappenlijstje. Verder is het fruit al te vinden in de meeste supermarkten in Europa. In Engeland is physalis de belangrijkste exotische fruitsoort".

Riaño vertelt dat Novacampo ook met gulupa (passiefruit) in Europa werkt en dat dit fruit zeer populair is. "Daarnaast exporteren we limes (Tahití), en andere exotische producten van kleinere omvang, zoals tamarinde, pitahaya, granadilla, feijoa en cactusvijg".

De export van het bedrijf heeft momenteel een omvang van zo'n 3.000 ton. 70% hiervan heeft betrekking op physalis, daarna volgt de gulupa, daarna de Tahití limes en tenslotte de kleine exotische producten. Momenteel heeft onze export een waarde van zo'n 7 mln dollar (€6,4 mln) per jaar".

Nu het bedrijf zich in Europa en de VS heeft geconsolideerd, is Rusland een potentiële markt. Op de lange termijn is ook Azië een mogelijke bestemming.

"Exporteren vereist stabiliteit en goede communicatie. Daarnaast is het van belang om met goede landbouwpraktijken te werken, zodat het fruit geaccepteerd wordt op de markt. Ook de kwaliteit van de verpakking moet hoog zijn, zodat deze voldoet aan de eisen van de buitenlandse markten", aldus de directeur.

Met het oog op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid in de verpakkingen wordt de physalis van Novacampo afgezet in nieuwe bakjes die zijn gemaakt van een materiaal op basis van suikerriet, vertelt Riaño.

"We werken met meer dan 190 kleinschalige telers in de regio van Boyacá en Cundinamarca. Vanaf het begin staan wij hen bij met het advies van ons team van landbouwingenieurs, helpen we hen met alle certificeringen en voorzien we hen van de technologie en opleiding die nodig is voor het verkrijgen van een product dat geschikt is voor de export. Daarnaast werken we met al deze kleine telers het hele jaar door met handelscontracten, zodat ze de zekerheid hebben dat hun product afgezet wordt", aldus Riaño. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven