"Ongebruikelijk hoge prijzen voor Egyptische zoete aardappelen"

Het seizoen van zoete aardappelen kende in Egypte de nodige ups en downs. Vroeg in het seizoen was er in Europa sprake van tekorten wat voor een plotselinge stijging van de vraag en prijzen heeft geleid. Vanwege de toenemende populariteit van de zoete aardappel groeit het areaal. In de toekomst zal dit mogelijk leiden tot een overaanbod van deze groente op de markt. 

Volgens Hussein El-Kelesh, directeur van Al Nile Trade, nam het seizoen aan het  begin een onverwachte wending. "Vlak voor aanvang van ons seizoen was er veel vraag naar onze zoete aardappelen omdat er in Europa een tekort aan was. Dit heeft tot abnormaal hoge prijzen Egyptische zoete aardappelen geleid. We hadden al programma's vastgelegd met onze klanten in Nederland, onze voornaamste exportbestemming. Na een prijs van €5,00 per doos van 6 kilo overeengekomen te zijn, wilden telers ineens veel meer voor hun product ontvangen. Dit betekende dat we deze afspraken in Nederland niet door konden laten gaan omdat dit exact de prijs was waar onze telers om vroegen. Na de situatie te hebben toegelicht, kwamen we een prijs van €7,00 per doos van 6 kilo overeen voor grote maten zoete aardappelen."

Het bedrijf had nooit verwacht dat dergelijke hoge prijzen zouden werken maar zowel de importeurs als consumenten leken er vrede meer te hebben, legt El-Kelesh uit. "Dit was een werkbare situatie tot  twee geleden ook in Spanje het seizoen begon. Hierdoor zakte de vraag wat in en daalden de prijzen ook van €10,00 per doos (6 kilo) naar €6,00-7,00 per doos. Dit heeft ons seizoen op zijn kop gezet maar gelukkig konden we aan Nederland blijven leveren tegen de vaste prijs die we hadden afgesproken. Over het geheel genomen, was het voor ons toch een prima seizoen." 

Steeds meer telers besluiten om zoete aardappelen te gaan telen nu de populariteit van het product groeit. Dit zou tot problemen kunnen leiden. El-Kelesh: "We zien dat in Egypte steeds meer zoete aardappelen worden geteeld, evenals in Europese landen. Dit is een normale ontwikkeling, die je ook bij andere gewassen terugziet. Wanneer het uienseizoen bijvoorbeeld succesvol is verlopen, dan zijn er altijd mensen die mee willen liften op dit succes. Telers zullen misschien weer overstappen op andere gewassen zodat de markt opnieuw in evenwicht kan komen. Eén goed seizoen is geen garantie voor de seizoenen die daarna volgen. Men weet nooit wat er zal gebeuren."

Hoewel Nederland de belangrijkste exportmarkt voor Al Nile Trade is, heeft het bedrijf haar ogen ook op de Britse markt gericht. "Engeland is een zeer sterke markt waar we onze zoete aardappelen graag aan zouden willen leveren. We weten niet hoe de Brexit eruit gaat zien maar volgend jaar willen we ons meer op deze markt gaan richten. We willen ons geluk ook in Azië, Afrika en Dubai gaan beproeven. De volgende grote vakbeurs waar we aan deel zullen nemen, is Fruit Logistica in Berlijn. We zijn hier al vele jaren aanwezig en deze vakbeurs is altijd een succes voor ons," aldus El-Kelesh. 

 

Voor meer informatie:
Hussein El-Kelesh
Al Nile Trade
Tel: +20 1116 33 67 57
Email: alniletrade77@gmail.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.