Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Stoop, Telersvereniging RoDeKo:

"Schone koolmarkt biedt goed seizoensvooruitzicht"

Tholen - Hoewel de koolmarkt momenteel licht onder druk staat, ziet Kees Stoop van RoDeKo, de telersvereniging voor rode- en Deense kooltelers het seizoen met vertrouwen tegemoet. "De vroege rassen en herfstrassen zijn verkocht, dus de markt is mooi schoon. Verder profiteren we van de weersextremen elders. Zo is het in het Verenigd Koninkrijk erg nat geweest en in Oost-Europa juist weer droog. Dat is voor ons weer gunstig. Bij ons zijn de opbrengsten prima."

"Vorig jaar was natuurlijk een extreem jaar. De prijzen gingen tot boven de euro. Voor zo'n situatie moesten we terug naar 1976. Met de nieuwe oogst staat het seizoen er weer heel anders voor, maar dat weet je van tevoren. Aangezien de telers nu voor de cel snijden, is er ook niet veel druk om te moeten verkopen", zegt Kees. Tot noemenswaardige areaalverschuivingen heeft het extreme jaar volgens hem niet geleid. "Er stond wel wat meer vroege kool, maar het areaal bewaarkool is vrijwel gelijk gebleven."

De Hollandse kool gaat voor het overgrote deel de grens over. "In Nederland heb je enkele telers die voor de binnenlandse supermarkten op contract telen. Die zijn daar helemaal op ingericht, maar 80 tot 90% van het volume gaat naar het buitenland, waarbij Oost-Europese landen de grootste afnemers zijn", vertelt Kees. Als grootste ontwikkeling in de koolmarkt noemt hij de opkomst van de koolsnijmachine. "Dat wordt een oplossing voor het personeelsprobleem. Het machinaal snijden gaat met de machine al prima, maar het transporteren van de snijmond naar de kist leverde nog teveel beschadigingen op. Aan die oplossing wordt nu hard gewerkt."