Frank Govers, FraGoChamp:

“Ik reken op mooie zwammen en mooie prijzen”

Tholen - Een teler in hart en nieren: zo kan Frank Govers van FraGoChamp uit Halsteren wel omschreven worden. Na de afgelopen 1,5 jaar geen oesterzwammen geteeld te hebben, is hij deze maand weer opgestart. Naast oesterzwammen verkoopt hij ook champignonteelt in potten.


Frank Govers teelt oesterzwammen en champignons in potten

“Op mijn 19e jaar werkte ik al in de champignons en toen ben ik ook voor mezelf begonnen. Ik huurde in die tijd een pakkelder in Halsteren, waar ik oesterzwammen in teelde. Die bracht ik vervolgens naar de veiling, maar daar brachten ze niets op. In 1993 heb ik samen met mijn vrouw Rian een champignonkwekerij overgenomen, waar we eerst alleen witte champignons hadden, maar later ook kastanjechampignons  en portabella’s.”

FraGoChamp
In 2005 zijn Frank en Rian gestopt met de reguliere champignonteelt. Omdat het toch bleef ‘borrelen’, is Frank een jaar later overgestapt op de teelt van oesterzwammen. “Het telen zit echt in mijn bloed. Dat ging vrij makkelijk: oesterzwammen moet je vooral hun gang laten gaan”, legt Frank uit.

“Ik wilde jaren geleden ook weer iets met champignons gaan doen. Na een tip van een vriend die werkzaam was bij de Intratuin, ben ik begonnen met ‘FraGoChamp’, champignonteelt in potten. Met zo’n champignonteeltpot kunnen consumenten zelf champignons telen en vers eten. Compost kan ik verkrijgen via CNC Moerdijk. Ik teel de witte champignons zo ver dat de 'knopjes' erop staan, dan heeft de koper gegarandeerd een oogst. Er kan zo’n drie à vier keer van geoogst worden. Als de champignons eenmaal groeien, gaat het hard. Daarna moet je geduld hebben en wachten op de volgende vlucht.” De potten worden nu verkocht bij de Intratuin in Halsteren. “Wel zoeken we nog andere afzetkanalen, dus neem gerust contact op”, laat Frank weten. 


Champignonteelt in potten 

Beste prijzen in periode voor kerst
Frank vertelt verder: “In de zomer teel ik niet, maar nu lever ik alweer zo’n drie weken. In september begint de kweek van de witte champignons en oesterzwammen. Deze zijn tot april verkrijgbaar. Ze stoppen eigenlijk op het moment dat de asperges en aardbeien starten. ’s Zomers werk ik daarom in de groenvoorziening, ’s winters in de paddenstoelen. Ik teel heel kleinschalig. Op die manier kan ik het alleen aan en heb ik geen personeel nodig.”

De teler zet zijn afzet af bij BelOrta. “Momenteel ligt er 250 kg in de koelcel, het nam ineens een vlucht. Bij de veiling weet ik dat ik sowieso van mijn product af kom. Ik hoop op schaarste en goede prijzen, maar dat moet ik nu nog afwachten. Het is best spannend om niet te weten hoe het gaat lopen, maar dat maakt het juist ook leuk. In de winterperiode voor kerst zijn de beste prijzen. De teelt vlak voor kerst is enorm belangrijk, dus indien nodig verwarmen we daarvoor de ruimte van de oesterzwammen. Lokale handel kan ik ernaast opbouwen, want die vraag is niet zo groot.” Voor dit seizoen rekent Frank ten slotte op twee dingen: “Mooie zwammen en mooie prijzen!”

Voor meer informatie:
Frank Govers
FraGoChamp
Tholenseweg 22
4661 PB Halsteren
Tel: 06-21902965
govers.vof@planet.nl 
https://fragochamp.nl/ 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.