Tien ex-leidinggevenden van Chiquita Brands Colombia beschuldigd van financiering paramilitaire groep

Het kantoor van de procureur-generaal in Colombia heeft tien ex-leidinggevenden van Chiquita Brands in staat van beschuldiging gesteld. Zij worden ervan verdacht tussen 1997 en 2004 de paramilitaire groep Autodefensas Unidas de Colombia (AUC), die in de regio Urabá Antioquia misdaden beging, te hebben gefinancierd. Verschillende verdachten zijn in beroep gegaan tegen de beschuldigingen, maar het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht niet alleen bevestigd, maar heeft daarnaast gesteld dat het gaat om een misdaad tegen de menselijkheid.

De voormalig leidinggevenden zouden met Carlos Castaño en andere paramilitairen een klein percentage per geëxporteerde bananendoos afgesproken hebben en geprobeerd hebben hieraan een legale status te geven door de betalingen te doen via een Convivir, een coöperatie van legale particuliere beveiligingsorganisaties, die door paramilitaire groepen als dekmantel werden gebruikt. Dat getuigt Raúl Emilio Hasbún, een voormalig paramilitair leider.

Volgens de aanklager kan uit de verklaringen van voormalige paramilitaire leiders worden afgeleid dat Banadex -een dochteronderneming van Chiquita in Colombia- en Banacol "ermee instemden de diensten van de Convivir te gebruiken als dekmantel voor de financiering aan de AUC, vanwege het feit dat een directe link met dergelijke criminele organisatie problematisch zou zijn voor deze bedrijven".

Het Hooggerechtshof heeft erop gewezen dat samenzwering met verzwarende omstandigheden om een misdrijf te plegen op zichzelf als misdaad tegen de menselijkheid kan worden gezien en dat in dit geval wordt voldaan aan de voorwaarden om in deze categorie geplaatst te worden, aangezien het "verband houdt met de misdaden tegen de menselijkheid" die door de paramilitaire groepen in deze regio van het land werden begaan.

De volgende personen zullen worden vervolgd vanwege deze aanklachten: Reinaldo Elías Escobar de La Hoz, voormalig juridisch adviseur van Chiquita Brands in Colombia; Víctor Julio Buitrago Sandoval; John Paul Olivo; Fuad Alberto Giacoman Hasbún; José Luis Valverde Ramírez; Álvaro Acevedo González, voormalig directeur van Banadex; Víctor Manuel Henríquez Velásquez, voormalig directeur van Banacol; en Javier Ochoa Velásquez, voormalig agrarisch manager. 

 

Bron: elespectador.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven