EU zet vanaf 2020 steun aan Afrikaanse bananensector stop

In een ontmoeting met leidinggevenden van Afruibana, een Pan-Afrikaanse associatie van bananentelers en exporteurs, waarvan Ivoorkust (de grootste Afrikaanse exporteur van het product), Kameroen en Ghana de belangrijkste leden zijn, heeft EU-vertegenwoordiger Jobst Von Kirchmann bekend gemaakt dat de EU na 2019 de steun aan de Afrikaanse bananensector om de Latijns-Amerikaanse concurrentie het hoofd te bieden, zal stopzetten. Deze stopzetting maakt onderdeel uit van de vrijhandelsovereenkomsten tussen de EU en Latijns-Amerikaanse landen.

"Het gedrag van consumenten in de EU is veranderd: vandaag de dag wordt de nadruk gelegd op sociale aspecten, milieu en gezondheid. Deze gedragsverandering heeft geleid tot druk op de Europese instanties, die zich niet aan hun verantwoordelijkheden kunnen onttrekken", lichtte de Europese functionaris toe. "Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een belemmering, maar het kan ook een kans zijn voor bananentelers uit de ACS-landen (Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan), aangezien de werkomstandigheden, de bescherming van het milieu en de gezondheid van consumenten een steeds belangrijkere rol zullen spelen in het teeltproces", voegde hij toe.

De voorzitter van Afruibana, Joseph Owona Kono, betreurde dat de maatregel mogelijk "ernstige bedreigingen voor de werkgelegenheid" met zich meebrengt. De Afrikaanse bananensector is goed voor 60.000 directe banen. De EU is de belangrijkste afzetmarkt voor het product uit deze regio.

Bron: swissinfo.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven