Uitbundige bloei in het hele land mogelijk voorbode van recordoogst volgend jaar

Goede vraag en prijzen voor vroege Zuid-Afrikaanse avocado's

Het tekort aan avocado's op de markt als gevolg van de kleinere oogst in Lowveld zet de oogst in de Zuidkaap extra onder druk, die gelukkig een paar weken op schema voorloopt.

Het ongewoon warme lenteweer, met temperaturen die vorige week opliepen tot zo'n 40°C, en de aanhoudende droogte hebben de rijping van het fruit versneld. Sommige rassen lopen twee tot wel drie weken voor op schema.

"De vroege rijping van de avocado's komt ons zeer goed uit gezien de tekorten op de lokale markt," legt Guy Witney uit, projectmanager op Moolman Farms, in de buurt van George in de Zuidkaap. "Op de binnenlandse markt zijn de prijzen zeer goed en de vraag vanuit rijperijen is momenteel ook zeer sterk."

In de Zuidkaap is de oogst van het ras Pinkerton al van start gegaan. Het grootste deel van deze oogst zal bestemd zijn voor lokale markten die veel leger zijn dan vorig jaar in deze periode. "De oogst van Westfalia's GEM-avocado's is vorig week al begonnen, zo'n week of drie eerder dan normaal. Volgende week zal de pluk van dit robuuste ras, dat zeer goed te vervoeren is, in volle gang zijn," merkt Witney op. "Dit ras verkeert dan ook in een prima positie om te profiteren van de sterke exportprijzen in heel Europa."

Avocadoseizoen eindigt waarschijnlijk vlak na Kerst
"Binnenkort zal ook het ras Hass weer worden geoogst," vervolgt hij. "Gevolgd door Reed in de tweede week van november en Lamb Hass vanaf begin december. Rijpe Lamb Hass-avocado's kunnen lang aan de bomen blijven hangen maar dit jaar is dat niet nodig."

"Ik verwacht dat alle avocado's weg zullen zijn tegen het einde van de Kerstvakantie, een periode waarin de vraag naar avocado's sterk is, met name die naar ready-to-eat fruit. Het zal vanaf de tweede week van januari erg rustig worden, totdat ZZ2 weer begint aan de oogst in Mooketsi (provincie Limpopo). Gedurende een periode van zes weken zal er geen beschikbaarheid zijn met uitzondering van avocado's uit Israël en Spanje." 

Net zoals op andere plaatsen in Zuid-Afrika bloeien ook in de Zuidkaap de avocadobomen uitbundig. "Het ziet er spectaculair uit," zegt Witney. 

Uitbundige bloei avocadobomen in heel het land
"Deze rijke bloei is het gevolg van de kleinere oogst van dit jaar en kan er een voorbode van zijn dat we volgend jaar een recordoogst kunnen verwachten. Vanuit exportperspectief is dit zeer gunstig, hoewel dit natuurlijk ook afhankelijk is van de aanvoer vanuit de rest van de wereld."

Uitbundig bloeiende 21 maanden oude Maluma-avocadobomen (op Dusa-onderstam) in de regio George (foto: Dr Guy Witney)

George: ergste droogte ooit
Hoewel het erop lijkt dat de droogte vanaf de Bot-rivier tot aan Kaapstad is doorbroken, is het aan de kust en in het binnenland van de Zuidkaap, in steden als George, Heidelberg, Riversdal tot aan Port Elizabeth, enorm droog.

Witney vertelt dat de huidige droogte in de Zuidkaap de ergste ooit is. "We hebben de afgelopen zes weken vrijwel geen neerslag gehad en we bevinden ons eigenlijk in een regio waar het hele jaar door neerslag hoort te vallen. In 2019 viel er tot nu toe 280 mm regen en dit had eigenlijk 500 mm moeten zijn."

Mooman Farms is een nieuw avocadoteeltbedrijf dat dit jaar haar eerste oogst zal plukken. Het bedrijf verpakt daarnaast avocado's van andere telers in de Zuidkaap voor Afrupro in Tzaneen. Het bedrijf plant nog altijd in hoog tempo avocado's aan en hoopt medio 2020 over een areaal van zo'n 60 hectare te beschikken. 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven