Overzicht wereldmarkt uien

Meer uien, grotere maten, betere kwaliteit. Na het dramatische seizoen van 2018 in Europa en de bijna lege markt in 2019 zijn de opbrengsten dit jaar weer van een gemiddeld niveau. Waar de koelhuizen in Europa weer gevuld worden met een nieuwe voorraad uien betekent dat echter dat de markten die vorig jaar profiteerden van de tekorten nu minder zullen exporteren. China heeft minder export naar Europa al zorgen lagere volumes op de Indische markt dat het exportniveau van rode uien opeens flink toeneemt. Chili profiteerde van de lege Europese markt vorig jaar en zag daardoor, na jaren van krimp, het volume van uien met 7% stijgen. Voornamelijk voor de Spaanse en Britse markt.

Nederland: Voldoende uien na bizar seizoen met tekorten
De Hollandse uienexporteurs zijn na een absurd jaar met weinig aanbod en torenhoge prijzen weer met hun voeten op aarde geland. Ondanks droge omstandigheden ziet de oogst er dit jaar goed uit. Uit ramingen van VTA bleek deze week dat de gemiddelde opbrengst is vastgesteld op 59,6 ton per hectare, wat in lijn is met het langjarig gemiddelde. In 2018 was dit 41,4 ton per ha. Hiermee is de opbrengst per hectare tot op heden ruim 44% hoger dan het vorig seizoen. Uit de exportcijfers blijkt dat de eerste acht weken van het seizoen minder uien zijn geëxporteerd, maar wel springt de export naar Brazilië in het oog. Die namen vorig jaar in deze weken helemaal geen uien af, maar hebben dit jaar de eerste weken van het Hollandse uienseizoen gered. De laatste maanden werd in ieder geval duidelijk is dat er nu al regio’s zijn waar weersextremen leiden tot forse tekorten aan lokale productie. Inmiddels zijn ook Afrika en het Verre Oosten aan de markt. Ook komt er opmerkelijk vroeg vraag uit Oost-Europa. De baalprijs varieert tussen de 17 en 19 cent, een prijs waarmee zowel de telers als handelaren wat zouden moeten kunnen verdienen. Vorig jaar bleken de uien plots uit alle hoeken van de wereld naar Europa te kunnen komen, maar met een goede kwaliteit - de oogst wordt momenteel onder prima condities binnengehaald -  en een concurrerende prijs hopen de Hollanders weer snel hun exportaandeel terug te veroveren. Dat is ook hard nodig, want als gevolg van de goede opbrengsten en het gestegen areaal, zijn er heel wat uien te verkopen.

België: Moeizaam seizoen wordt nog niet beloond
Het is vrij rustig op de Belgische uienmarkt. De vraag loopt achter en de prijzen zijn lager dan verwacht. Telers hebben een moeilijk groeiseizoen achter de rug. Men heeft erg veel water moeten geven en als gevolg van de droogte was de kans op ziektes zoals Fusarium hoog. Maar deze inspanning wordt nog niet beloond. Handelaren hopen dat de markt aantrekt wanneer alle zaaiuien de grond uit zijn en de export op gang komt, maar dat blijft afwachten.

Frankrijk: Redelijke uienoogst
Ondanks de droogte in Frankrijk is er sprake van een redelijke oogst van de uien. Vooral het gebruik van beregening heeft hierbij geholpen. De uienoogst liep van juni tot september. De prijs voor Franse uien wordt sterk bepaald door de andere producerende landen in Europa. Toch verwacht men dat de prijzen zullen dalen met meer uien op de markt. Het aanbod zal wellicht de vraag kunnen overschrijden.

Duitsland: Uienmarkt weer stabiel na moeizaam eerste halfjaar
Door de hitte van 2018 en de daardoor ontstane krapte op de markt was de Duitse uienmarkt in de eerste helft van 2019 uitzonderlijk leeg. Het gebrek aan binnenlandse uien resulteerde in een run op importproducten, bevestigt men. Onder meer Italiaanse uien vinden gretig aftrek binnen de Duitse handel: "Ik durf tot dusver zelfs te spreken van het beste seizoen in de afgelopen 30 jaar", meldt een gespecialiseerde uienimporteur.

Momenteel is de binnenlandse oogst in volle gang en is het importproduct naar de achtergrond verdwenen. In tegenstelling tot vorig jaar is er sprake van een gemiddelde oogst in de Duitse teeltgebieden, waardoor het seizoen tot dusver zonder noemenswaardige pieken of dalen verloopt. "Over een week of twee kunnen we echter pas echt uitsluitsel geven over de oogstraming en hebben we een idee hoe het verdere seizoen eruit zal zien", aldus een handelaar.

Oostenrijk: Prijsstelling blijft gelijk
In Oostenrijk is de hoofdoogst na een kleine onderbreking weer rap hervat. Het aanbod aan binnenlandse consumptieuien is groot, prijsdruk is daarentegen vooralsnog niet aan de orde. De binnenlandse vraag is conform het seizoen naar tevredenheid, waarbij reclames binnen de retail voor een extra impuls zorgen. Voor wat betreft de export is er relatief weinig beweging: De prijzen blijven constant en liggen voor gereinigde en gesorteerde waar tussen de 23 en 28 euro/100 kg.

Spanje: Europese oogst drukt prijs voor Spaanse uien omlaag
De excessieve neerslag in Valencia, Alicante, Murcia en delen van Albacete hebben de uienoogst vertraagd. Eerder liep het seizoen voor op schema. Dat was vooral in Albacete, een van de weinige uien producerende regio’s waar het weer tot nu toe erg meewerkte en er weinig neerslag was. De uienvelden zijn na de storm niet overstroomd en de regen werd niet gevolgd door hagel, dus, voor dit moment, wordt er geen negatieve impact verwacht op de kwaliteit van de uien. Maar er zal een vertraging zijn in de oogst omdat de uien niet nat uit de grond kunnen worden gehaald.

2018 werd gekarakteriseerd door ongewoon hoge prijzen op de markt door een wereldwijd tekort aan uien. Dit jaar is er een overvloedige voorraad in alle uien producerende landen. Er zijn dit jaar meer uien, grotere maten en betere kwaliteit dan in het vorige seizoen. De prijzen in Spanje waren goed tot opeens in juli de markt instortte. Toen bodemprijzen werden bereikt werden de prijzen weer stabiel en bleven de heftige fluctuaties uit. De prijzen zijn nog altijd laag en er is weinig rendement uit te halen op het moment. Als de uienoogst in de producerende landen ten einde komt hoopt men in Spanje dat de prijzen weer zullen stijgen.   

Italië: Markt prefereert binnenlandse uien
De uien in Emilia-Romagna, in het noorden van Italië, hebben de productie van 2018 overschreden. De prijzen zijn goed al zijn er wat afdankertjes. Er zijn enkele kwaliteitsproblemen voor rode en witte uien door het slechte weer van net voor de oogst die de houdbaarheid van de uien heeft aangetast. De prijzen voor de telers zijn 0,18 tot 0,22 €/kg voor gouden uien en 0,25 tot 0,30 €/kg voor de rode en witte exemplaren. De verkoop is gunstig voor de telers met een goede opbrengst van het land en zullen deze goede verkoop kunnen volhouden. De meeste uien worden verkocht op de binnenlandse markt. Van groothandelaar tot de retail, ze hebben het liefst Italiaanse uien.

Op de Italiaanse groothandelsmarkt worden de uien verkocht tussen de 0,50 en 1,80 €/kg afhankelijk van de soort en origine. Naast de Italiaanse worden er ook Franse en Nederlandse uien aangeboden. “De prijzen liggen binnen de gemiddelde marge, op sommige dagen hebben we te maken met een overaanbod en is het moeilijk verkopen. Toch verschilt de verkoop van uien niet veel doorheen het jaar,” aldus een groothandelaar.

Griekenland: Na een slechte oogst betere resultaten
Twee keer per jaar worden er in Griekenland uien geoogst, in april en in augustus. De uien worden een jaarrond verkocht vanuit de bewaring in de koelhuizen maar het exportseizoen loopt van april tot het einde van de zomer. Tot nu toe is de oogst goed verlopen, een mooie bijkomstigheid na de slechte oogst in Europa vorig jaar vanwege de hittegolf. De prijzen zijn wat aan de hoge kant, dat is goed nieuws voor exporteurs maar slecht nieuws voor importeurs. De vraag blijft op niveau.

India: Hoogste prijzen in drie jaar tijd
“Prijzen voor Indische uien zijn dit seizoen het hoogst in 3 jaar tijd,” vertelt een handelaar uit het land. “Vorig jaar kregen telers een slechte prijs voor hun uien en dus is er dit jaar minder ingezaaid. De vraag is echter lokaal hetzelfde gebleven en dat heeft voor dit seizoen de prijzen opgedreven. Het nieuwe seizoen start eind oktober, dus het zijn vooral de handelaren en de voorraadhouders die profiteren. Dat is te merken op de markt van Lasalgaon, de grootste uienmarkt van Azië, waar de prijzen deze week met 500 INR per centenaar zijn gestegen (€ 6,33/100 kg). De prijsverschillen tussen de maten zijn ook kleiner dan vorig jaar door het tekort op de markt.  Dat maakt de Indische uien echter dit jaar minder aantrekkelijk voor de export waar we vooral concurreren op prijs met China. Naast minder areaal hebben we ook te maken met excessieve neerslag en overstromingen in Maharashtra, de grootste productieregio van uien in India.” De grootste exportmarkten voor India zijn Bangladesh, Sri Lanka, VAE, Maleisië en andere Aziatische landen. “Het zijn voornamelijk die markten waar Europese en Amerikaanse uien niet kunnen komen door de afstand die ze moeten afleggen. Voor het volgende seizoen verwacht ik echter goede kwaliteit uien.”

China: Export rode uien flink gestegen door tekorten India
De Chinese uienmarkt is verandert ten op zichtte van vorig jaar. Waar er vorig jaar nog tekorten waren van Nederlandse uien en de Chinese uien deze tekorten konden opvullen, is er dit jaar geen tekort aan uien in Nederland. Hierdoor is de export van Chinese uien afgenomen vergeleken met vorig jaar. Echter, is de export wel op een gelijkmatig niveau als de jaren ervoor. Chinese uien hebben ook te maken gehad met extreem weer. Hierdoor stegen de prijzen, maar naarmate er meer productiegebieden op gang kwamen, zakte de prijs ook weer omdat er meer aanbod op de markt was.

Momenteel is de prijs voor rode uien erg hoog. Dit komt omdat India al enige tijd te maken heeft met extreem weer. Hierdoor is hun eigen productie van rode uien aangetast en het volume flink gekrompen. China vult deze leegte nu op, maar door de hoge vraag blijft de prijs stijgen.

Verenigde Staten: Exportmogelijkheden bij toenemende voorraden
Er waren hoge prijzen voor de uien in de lente en de zomer maar een verandering zit eraan te komen op de markt met de voorraden van de nieuwe oogst. “We zien op het moment goede voorraden binnenkomen,” vertelt een handelaar. “Het zou nu beter moeten zijn dan vorig jaar.” Het weer heeft geen roet in het eten gegooid dit jaar en de oogst begon op tijd in het Noordwesten. In Californië zijn de voorraden te vergelijken met vorig jaar rond deze tijd. De oogst loopt tot midden november. Eind april 2020 begint het nieuwe seizoen. Waar de vraag naar uien in de retail wat minder is op het moment, is dat niet het geval bij de Foodservice. De vraag naar gesneden uien is stabiel. De producten moeten hier niet alleen goed smaken maar er visueel ook aantrekkelijk uitzien.

Met grotere voorraden uien is export mogelijk. “Ik denk dat de export start als de voorraden toenemen,” vertelt een handelaar. “Vooral naar Panama, Guatemala, Honduras, Zuid-Korea, Taiwan, Hongkong en de Dominicaanse Republiek. Zelfs naar Mexico zijn er mogelijkheden.” De prijzen zijn op het moment goed maar lager dan vorig jaar. De verwachting is dat de prijzen nog wat verder zullen zakken als de voorraden toenemen.

Peru: Na El Niño weer een normale oogst verwacht
Door de diverse geografie van Peru kan men meerdere keren per jaar uien oogsten in dit land. De eerste oogst begint eind juni in Ica en Olmos, eind november begint de kustregio met de oogst. De laatste jaren is de oogst turbulent verlopen als gevolg van El Niño. Dit jaar lijken de uien weer een normaal seizoen te hebben met gemiddelde kwaliteit, normale volumes en grote formaten. De belangrijkste concurrentie voor het land zijn lokale telers. De exportmarkt van het land vult voornamelijk de gaten op de markt van de VS en enkele Europese markten. Zodra het uienseizoen daar eindigt kan de export beginnen.

Chili: Slechte oogst in Europa biedt kansen voor Chileense uien
De oogst voor de export begint eind februari en gaat door tot eind april. Door het gunstige weer kan de oogst enkele maanden langer doorgaan en vanuit de koelhuizen kan het exportseizoen verlengt worden. De Chileense markt is ingekrompen door de ontwikkelingen op de Europese markt, vooral betere technologieën voor het bewaren van uien. Dit maakt de exportmogelijkheden voor het land kleiner en kleiner. Chili legt de focus op medium en grote formaten om in het gat te springen van de Spaanse uien buiten het seizoen. Dit jaar hadden de Chilenen echter een goed seizoen door de slechte oogst in Europa vorige zomer wat Chili een mogelijkheid gaf het gat in de markt te vullen. Voor het seizoen 2019 is de productie met 7% toegenomen terwijl dit de laatste 9 seizoenen was geslonken, dit jaar steeg het volume. De belangrijkste exportmarkt voor Chili zijn Spanje, Brazilië en het VK, samen goed voor 80% van het volume Chileense uien. 

Australië: Export gegroeid
Uienexport vanuit Australië groeit. Tegen het eind van juni 2018 was er een stijging van 23% in het totale volume. De exportwaarde steeg met 20%. Deze stijging was volgens een teler hoofdzakelijk te danken aan het dramatische seizoen op de Europese markt in 2018. Toch verwacht men dat deze groeiende handel kan blijven vasthouden. De import daalde vorig jaar met 34%.

Volgende week in het Overzicht wereldmarkt: Peren

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven