BLE-marktrapport week 37/2019

'Eerste Duitse Alexander Lucas, Gellert en Conference peren doken tijdig op'

Bij de peren domineerde Italië de markt met Santa Maria en Williams Christ. Abate Fetel werd inmiddels ook meer aangeboden, los in 15 kg verpakkingen. De presentie van Carmen nam duidelijk af. Duitse Williams Christ en Gute Luise speelden een grotere rol in het assortiment, Clapp's Favourite een kleinere rol. De eerste Duitse Alexander Lucas, Gellert en Conference peren
doken tijdig op de markt op. Turkije was enkel met Santa Maria op de markt vertegenwoordigd. Nederlandse Conference en Gellert peren evenals Spaanse Abate Fetel peren kregen een belangrijkere positie op de markt. Dr. Jules Guyot uit Frankrijk evenals Limonera uit Spanje verdwenen vrijwel helemaal uit de handel en overtuigden steeds minder vaak wat betreft kwaliteit. Belgische Clapp's Favourite completeerden het omvangrijke productpalet.

De afzet verliep wisselend: meestal eerder moeilijk, af en toe beter dan in de voorgaande weken. Ook de prijzen ontwikkelden zich verschillend. Zo moest men in Frankfurt over het algemeen diep in de buidel tasten. In Hamburg zorgde een aan de vraag aangepast aanbod voor stabiele prijzen. In Keulen brokkelden de prijzen licht af vanwege een te zwakke vraag. En in Berlijn werden hoofdzakelijk de Italiaanse leveringen goedkoper vanwege hun grote hoeveelheid.

Appelen
De Duitse aanvoer intensiveerde zich continu. De belangstelling was soms goed. Als gevolg van de toegenomen beschikbaarheid konden de distributeurs hun prijzen echter niet op hetzelfde niveau houden.

Druiven
Er was een omvangrijk assortiment beschikbaar. Prijsverlagingen hoorden op sommige plaatsen tot de dagelijkse gang van zaken aangezien het aanbod te snel was toegenomen.

Perziken en nectarines
Alles bij elkaar gezien nam de beschikbaarheid iets af. Spanje domineerde de markt, gevolgd door Italië. De verkoop verliep weinig spectaculair en zonder bijzonderheden.

Pruimen
Het aanbod aan Hauszwetschgen, Presenta, Elena en Ortenauer uit Duitsland nam toe. Vanwege het rijkelijke aanbod aan Duitse pruimen was er voor de Franse, Spaanse en Italiaanse partijen maar weinig oog.

Citroenen
Er kwam lichte beweging in het productpalet, want de import uit Zuid-Afrika nam duidelijk toe, terwijl de Spaanse partijen duidelijk afnamen.

Bananen
Aan de ene kant hadden de distributeurs de aanvoer vanuit de rijperijen voldoende op de afzetmogelijkheden afgestemd. Aan de andere kant zorgden zowel het begin van het schooljaar in het zuiden alsook het herfstachtige weer voor een toename van de vraag.

Bloemkool
Duitsland domineerde de markt. De lagere temperaturen beïnvloedden de belangstelling positief: de afzetmogelijkheden hadden zich uitgebreid. De prijzen klommen meestal omhoog.

Sla
Bij kropsla domineerde het Duitse aanbod de handel. De prijzen van de Duitse offertes tendeerden vaak richting het weekend naar boven, aangezien de afzet toen toenam.

Komkommers
De eerste Spaanse leveringen arriveerden op verschillende markten. Aangezien deze voordeliger waren dan de reeds op de markt gevestigde Midden-Europese partijen en er in de komende weken een nog groter aanbod hiervan verwacht wordt, brokkelden de prijzen in z'n totaliteit af.

Tomaten
Nederland en België domineerden de markt, Duitsland en Italië vulden het aanbod aan. De beschikbaarheid was in z'n algemeenheid afgenomen. Maar ook de vraag werd minder. Overschotten konden niet overal voorkomen worden.

Paprika's
De Spaanse ladingen namen toe, wat de Nederlandse partijen onder druk zette. Ook de Poolse partijen vormden een probleem voor de Nederlandse, want ze waren goedkoper.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven