Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Charl van der Merwe – Môrester Landgoed (Zuid-Afrika)

"We hopen dat uienexport naar Europa deuren heeft geopend"

Het afgelopen exportseizoen was het beste sinds een aantal jaren voor de uientelers van de West-Kaap en Môrester Landgoed in Koue Bokkeveld hoopt dat dit een trend is die zich voortzet. 

Charl van der Merwe van Môrester: "Onze uien deden het erg goed in het VK en in Europa. In feite denk ik dat onze uien onder de beste waren die Europa ontving tussen de export uit Egypte, Nieuw-Zeeland en Spanje."

"We hopen dat het deuren voor ons opent. Een paar jaar geleden was de export op een laagtepunt omdat Europese inkopers liever Nieuw-Zeelandse uien kochten, maar vorig jaar trok het weer behoorlijk aan en ik denk dat men in Europa begonnen is zich te realiseren dat ze naar andere gebieden en andere klanten moeten uitkijken."

"We hebben veel vraag van overzee naar onze uien en als we meer hadden gehad dan hadden we meer afgezet."

Môrester's 1.350kg export balen uien

Hun lange dagen en droge zomers, vooral van december tot februari wanneer de bollen rijpen en drogen, alsook hun hoogte zorgen voor een bijzondere kwaliteit van hun uien. 's Nachts koelt het af, wat goed is voor de ontwikkeling van suikers. Voor het volgende seizoen is alles al geplant; de oogst loopt tot eind december/begin januari en februari. 

Hun exportraam is van januari tot midden maart, maar dit seizoen was het seizoen nog langer en met goed resultaat.

Ze leveren aan de binnenlandse markt tot in augustus. 

Rechts: 10 kg balen voor de lokale markt. 

Ondanks het succes met de Europese export van afgelopen seizoen denkt hij niet dat uientelers in Koue Bokkeveld hun uienareaal uitbreiden. Hun eigen areaal is 240 ha, waarvan 3 ha voor rode uien is en de rest voor gele, omdat water een grote factor is. Gelukkig was het een goede winter met droge omstandigheden tijdens het plantseizoen en hij verwacht weer uien van goede kwaliteit. 

Met de hand zaailingen planten
Koue Bokkeveld zou wel eens het enige uienteeltgebied ter wereld kunnen zijn, in ieder geval in Zuid-Afrika, waar zaailingen geplant worden, en met de hand. 

"We produceren onze eigen zaailingen door zaden van een aantal verschillende bedrijven te gebruiken afhankelijk van hun cultivars voor vroege, midden en late oogsten. De tijd van het jaar dat we uien planten is koud en nat. Het risico dat de zaden weg zouden kunnen waaien en niet uitlopen is groot, daarom planten we zaailingen die al wat sterker zijn."

Het bedrijf teelt ook appelen en peren, die door Corefruit verhandeld worden en wortelen. Ze leveren ook aan West- en Zuid-Kaapse aardbeientelers planten uit hun eigen bedrijf. 

Voor meer informatie:
Charl van der Merwe
Môrester Landgoed
Tel: +27 23 316 1198
Email: charl@morester.co.za

 

Publicatiedatum: