Astrid Antillon over het ananasseizoen in Costa Rica

"Het is verstandig om ananas te importeren voor de vraag piekt"

Het seizoen van Costa Ricaanse ananas bereikt doorgaans tegen het einde van het jaar een piek. Dit betekent dat de prijzen in de aanloop naar de feestdagen stijgen. Eén importeur zorgt er alvast voor dat zij over voldoende voorraad beschikt zodra dit gebeurt, zodat ze nog steeds ananas tegen goede prijzen aan zal kunnen bieden. 

In de zomermaanden is het rustig op de ananasmarkt. Volgens Astrid Antillon, directeur van Tropical Republik, een Costa Ricaanse importeur die vanuit Nederland werkt, trekt de vraag gedurende twee periodes per jaar aan. "Meestal zien we de vraag naar ananas in de winter toenemen, vooral rondom de feestdagen. In de aanloop naar Pasen zien we meestal de tweede piek in de vraag. In de zomer komt de markt weer wat tot rust."

Wanneer de vraag sterk is, dan kan de aanvoer problemen opleveren, zegt Antillon. "We merken dat de beschikbaarheid in de weken voorafgaand aan deze feestdagen schaarser is. Vanwege de beperkte aanvoer en sterke vraag schieten de prijzen doorgaans omhoog. Dit seizoen zijn de prijzen echter gestabiliseerd na voorgaande seizoenen met uiteenlopende prijzen. Het is verstandig om ananas te importeren voor de vraag piekt door een programma op te zetten. Hiermee is men verzekerd van kwalitatieve ananas voor een goede prijs." 

Antillon zegt niet verbaasd te zijn over de grote vraag naar Costa Ricaanse ananas. "Ananas uit Costa Rica staat hoog genoteerd bij zowel groothandelaren en retailers als consumenten. Het land heeft 50 jaar ervaring met de teelt van deze fruitsoort en telers passen er duurzame teeltmethoden toe. Daarnaast is de golden ananas zeer geschikt om over lange afstanden vervoerd te worden. In combinatie met de rijke bodem en het unieke klimaat in Costa Rica verhoogt dit het natuurlijke suikergehalte van de ananas, waardoor deze tot de absolute wereldtop behoort."

De Europese vraag naar ananas was deze zomer ongewoon sterk. "Normaal gesproken verdringen zacht- en steenfruit exotische fruitsoorten in dit seizoen. Deze trend kan wijzen op een verandering in het consumentengedrag ten opzichte van exotische AGF, wellicht omdat het hen doet denken aan vakanties in tropische oorden," aldus Antillon. 

Het importbedrijf Tropical Republik heeft heel wat obstakels moeten overwinnen. "We doen er alles aan om er zeker van te zijn dat we op tijd een kwaliteitsproduct leveren om claims en problemen te vermijden. Dit begint al op het veld, met onze gedifferentieerde agronomische aanpak op het gebied van de behandelingen die het fruit ondergaat, die afgestemd worden op de bestemming van het product," legt Antillon uit. "Daarnaast verhogen we het aantal controles na aankomst om te garanderen dat het fruit dat we leveren in optimale conditie verkeert en gereed is om uitgestald te worden in supermarkten en speciaalzaken en uiteindelijk bij de consument thuis."

Momenteel is het citroenenseizoen in volle gang, die momenteel uit Spanje afkomstig zijn. "Het Spaanse seizoen begint doorgaans met citroenen en mandarijnen met blad, die ook voor de export beschikbaar zijn. We merken dat de populariteit van mandarijnen met blad toeneemt op markten in het Midden-Oosten. Naar verwachting zal er dit seizoen sprake zijn van krapte op de citroenenmarkt als gevolg van de recente hevige regenval in Spaanse teeltgebieden. Waarschijnlijk zijn er buiten Turkse citroenen niet veel alternatieven. Het zal een dynamisch seizoen worden," zegt Antillon tot slot. 

Tropical Republik levert Latijns-Amerikaanse en Spaanse AGF, zoals avocado's, papaja's, cassave en meer. 

Voor meer informatie:
Astrid Antillon
Tropical Republik
Tel: + 31 (0) 6 400 62 180
Email: a.antillon@tropicalrepublik.com 
www.tropicalrepublik.com 

Henk Van Hameren
Tel: +31 6 55 18 76 86
Email: H.vanhameren@tropicalrepublik.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.