Grote besparing op irrigatiekosten

Valenciaanse citrustelers profiteren van vele regen

Hoewel de regenval de landbouwsector in andere Spaanse regio's een zware klap heeft toegebracht, hebben de stormen van de afgelopen dagen in de provincie Valencia positieve gevolgen gehad voor het platteland. In de regio Safor hebben de onophoudelijke regens niet alleen geen verliezen veroorzaakt voor sinaasappeltelers, maar hen bovendien gedurende de maand september aanzienlijke kosten bespaard op de irrigatie van hun percelen. Dat stelde Vicent Faro, hoofd van de Valenciaanse Associatie van Landbouwers (AVA-Asaja).

"Elke teler zal deze maand zo'n €50 aan irrigatiekosten per hanegada (831 m2) besparen", aldus Faro. De telers met de kleinste percelen beschikken minstens over zo'n zes tot acht hanegada, "dus het gaat om aanzienlijke besparingen". Volgens Faro is dit goed nieuws voor de landbouwsector in de regio aangezien het seizoen niet zo best is begonnen: "De prijs die voor sinaasappelen betaald wordt, is gelijk aan die van twee seizoenen geleden. Er zijn geen baten, de uitgaven liggen veel hoger en er zijn steeds meer telers die hun teeltbedrijven achterlaten vanwege de beperkte winstgevendheid".

In de eerste 15 dagen van september is er tussen de "150 en 180 mm aan regen gevallen in Safor, afhankelijk van de streek". Volgens het hoofd van AVA zijn dit "zeer goede" cijfers, aangezien ze de hoeveelheid vocht die de boom nodig heeft wekenlang garanderen en irrigatie een hele maand lang overbodig maken.

De groei van de maten is een ander positief gevolg van de regenval. Faro stelde dat de aanhoudende neerslag ervoor zorgt dat het water beter doorsijpelt, zodat de wortels van de sinaasappelbomen bijna alles kunnen opnemen. Dat zorgt ervoor dat de boom zijn werk "veel beter" doet met als gevolg dat de citrus een grotere maat bereikt, wat gunstig is voor de afzet. Een ander gunstig gevolg van de regen is dat de neerslag de bladeren schoonspoelt en dat de boom een betere fotosynthese kan uitvoeren. Dit alles resulteert in fruit van hogere kwaliteit.

Bron: lasprovincias.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven