Oogstraming vastgesteld op 6,27 mln ton

Daling van 17% verwacht voor Spaanse citrusoogst

Het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding organiseerde op dinsdag 17 september een bijeenkomst met de citrussector in Madrid. Tijdens deze bijeenkomst werd de oogstraming voor het seizoen dat op 1 september is begonnen gepresenteerd, evenals gegevens over de verscherpte controle van het ministerie op de import van citrus in de EU en informatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) over de variëteiten en plantjaren van de bomen.

Het ministerie begon de bijeenkomst met een uiting van medeleven richting alle mensen, die getroffen zijn door de 'gota fría' (koude druppel: noodweer) en gaf aan dat de gevolgen van het weersverschijnsel geanalyseerd worden.

Oogst 8% onder het gemiddelde
De citrusoogst voor het seizoen 2019/2020 wordt geraamd op 6,27 ton. Dit cijfer betekent een daling van 17% ten opzichte van vorig jaar, en ligt 8% onder het gemiddelde van de afgelopen vijf seizoenen.

Deze cijfers zijn indicatief en kunnen worden herzien in verband met de gevolgen van de 'gota fría' op de citrusteelt.

Wat betreft de controle op de citrusimport: in het afgelopen seizoen importeerde de EU minder volume dan in het voorgaande seizoen als gevolg van een grotere oogst in Spanje.

Informatie over variëteiten en plantjaren
Het is de eerste keer dat er informatie beschikbaar is over het ras en het jaar van aanplant van de bomen. Deze informatie zal binnenkort aangevuld worden door gegevens van het Algemeen Register van Exploitaties (REGEPA). Dit maakt het mogelijk voor het ministerie om relevante informatie te bieden die de sector in staat stelt om strategieën te ontwikkelen en de seizoensplanning en -controle te verbeteren. 

Met deze initiatieven, samen met andere acties die reeds eerder van start zijn gegaan en waarvan sommigen al zijn afgerond, blijft het ministerie werken aan het Maatregelenplan dat voor de Spaanse citrussector is vastgesteld. Het ministerie leeft hierbij de vastgestelde termijnen en de afspraken met de sector na.

Dit plan, dat op 2 april jongstleden werd aangenomen in overleg met de sector en Spanjes autonome regio's, bevat in totaal zestien maatregelen die gericht zijn op het bijstellen van het aanbod, het verbeteren van de structuur en het bevorderen van de internationalisering van de sector. Het doel hiervan is om de citrusmarkt nieuw leven in te blazen en zijn toekomst veilig te stellen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.