Mondiaal aanbod is de vraag ontstegen

Handelsoorlog blokkeerde stijgende Chinese markt voor Amerikaanse cranberries

Momenteel raken cranberrytelers in o.a. Massachusetts langzaam door hun voorraden heen. Voor het eerst in jaren is de opbrengst in de grote cranberry telende landen -de VS, Canada en Chili- gestegen, terwijl  consumenten niet meer zoveel kiezen voor producten als cranberrysap. Dit betekent dat het mondiale aanbod de vraag is ontstegen en dat veel telers in Bay State zich in zwaar weer bevinden. 

Dom Fernandes is een teler in Carver. Zijn bedrijf Fresh Meadows Farm speelt met moeite quitte. Als het tij niet snel keert, verwacht Fernandes dat zijn familie niet de enige is die deze sector verlaat. 

In 2008 kon een teler in Massachusetts rond de € 52,94/vat verwachten. In 2018 daalde de prijs naar € 20,14: een daling van 62%.

Bovendien maakt de handelsoorlog tussen Washington en Beijing het niet beter voor de internationale cranberry-afzet. De regering Trump bereidt een nieuwe ronde handelsbesprekingen voor en ondertussen veranderen de Chinese importheffingen op Amerikaanse cranberry's niet, wat het er voor telers financieel niet beter op maakt. 

Bron: wbur.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven