National Oceanic and Atmospheric Administration:

Officieel de heetste zomer op het noordelijk halfrond

Volgens gegevens die de National Oceanic and Atmospheric Administration afgelopen week bekendmaakte, heeft het noordelijk halfrond de heetste zomer sinds 1880 beleefd.

De NOAA heeft de gemiddelde mondiale oppervlakte temperatuur  met duizenden thermometers en sensoren op land en in de zee gemeten, wat resulteerde in een afwijking van 1,13oC boven het gemiddelde van de 20e eeuw. 

Daarnaast was augustus 's werelds tweede heetste maand volgens zowel de NOAA en de NASA met ongebruikelijk hete omstandigheden die van pool tot pool boven elke oceaan gemeten werd. 

Opmerkelijk rond de recordhitte van 2019 is dat deze zich voordeed zonder een sterke El Niño in de Stille Oceaan. Dergelijke fenomenen doen de mondiale temperaturen van de zeeën stijgen, waardoor meer hitte in de atmosfeer komt. In plaats daarvan was in 2019 een zwakke El Niño te zien, maar deze leek in niets op wat in 2016 plaatsvond. Dat jaar was de laatste keer dat het op het noordelijk halfrond zo warm was. 

sciencealert.com, meldde dat deze zomer ongebruikelijke fenomenen liet zien die symbolisch zijn voor het snel opwarmen van de planeet. Europa kreeg te maken met een heftige hittegolf in juli waarin nieuwe hitterecords gevestigd werden en de temperatuur in Parijs de hoogste ooit gemeten was. Daarnaast daalde het poolijs voor de tweede achtereenvolgende keer naar het laagste niveau in augustus. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven