Oekraïens appelseizoen uitdagend maar veelbelovend

Oekraïne zet zich schrap voor een moeilijk appelseizoen, evenals de rest van Europa. De vorst en hagel in het voorjaar hebben een groot deel van de appeloogst beschadigd. Slechts een paar appelteeltgebieden in Oekraïne hebben de dans weten te ontspringen. Momenteel is het uitstekend weer en bereiden Oekraïense telers zich voor op de pluk van de meest kwetsbare rassen. 

Maxim Kulik is directeur van het Oekraïense bedrijf Vinaigrette. Het bedrijf is al een aantal weken bezig met de appelpluk. Volgens Kulik wordt het een moeilijk seizoen. "Het seizoen 2019-2020 zal overal lastig worden en dus ook in Oekraïne. De vorst en hagel in het voorjaar en de zomer hebben grote schade aan het fruit veroorzaakt. Slechts een paar regio's in Oekraïne werden gespaard. Gelukkig bevonden onze boomgaarden zich in regio's waar de verliezen niet zo groot waren. We hebben dit ook gemerkt toen we twee weken geleden aan de oogst begonnen. Uit ervaring weten we dat fruit met hagelschade niet te bewaren is en dat we dit moeten verkopen voor het nieuwe jaar begint. Dit heeft ons nogal wat kansen opgeleverd."

Momenteel is het in Oekraïne perfect weer. Kulik hoopt dat dit nog even zo zal blijven. "Tijdens de zomermaanden was het ideaal weer voor appelen, met volop zon, voldoende neerslag en een groot verschil tussen de dag- en nachttemperaturen. Dit heeft gezorgd voor een goede kleuring van het fruit en uniforme maten. De vorst en hagel in het voorjaar hebben voor een aantal telers echter roet in het eten gegooid. We hopen dat het mooie weer nog een week of drie tot vier aanhoudt. Gedurende deze periode kunnen we dan onze meest kwetsbare rassen oogsten, die voorzichtig moeten worden geplukt. Goede weersomstandigheden maken dit een stuk makkelijker."

De appeloogst in Europa zal over het algemeen lager uitvallen dan vorig seizoen. Dit geldt ook voor de oogst in Oekraïne, hoewel de ramingen nog geen duidelijkheid geven over de exacte hoeveelheden. "De diverse ramingen komen op verschillende aantallen uit. De daling wordt geraamd op 10%, 20% tot 30%. We kunnen hier pas met zekerheid iets over zeggen als de oogst voorbij is. Vooralsnog verwacht ons bedrijf tussen de 5.000 tot 10.000 ton appelen te exporteren maar dit hangt deels af van de weersomstandigheden de komende drie tot vier weken."

De belangrijkste exportmarkt voor de appelen van Vinaigrette is het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft ook een redelijk marktaandeel in Scandinavische landen, evenals in landen in Azië, waaronder Singapore en Maleisië. "De afgelopen  jaren hebben we geprobeerd om voet aan de grond te krijgen op Afrikaanse markten omdat deze snel groeien. Dit seizoen zullen we een aantal proefzendingen naar deze regio exporteren," vervolgt Kulik. "We bieden al onze klanten de top vijf appelrassen: Royal Gala, Golden, Granny Smith, Red Delicious en Pinova. We telen echter nog zeven tot tien andere rassen die ook geschikt zijn voor de export maar die in het buitenland minder bekend zijn, zoals Remo, Jonagold en Jonaprince."

De Europese strijd tegen plastic wordt door Vinaigrette met belangstelling gevolgd, zegt Kulik. "Zoals altijd gebruiken we kartonnen dozen. Er zijn dozen van 12 kilo met twee lagen en dozen van 18 kilo met vijf lagen. De dozen zijn bedrukt met ons logo en informatie, omdat we willen dat ons merk op alle markten waar we actief zijn bekend is. De Europese trend voor plasticvrije verpakkingen is interessant en we zijn al begonnen met het testen van alternatieven op de lokale markt om onze verpakkingen nog verder te verbeteren," zegt Kulik tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Maxim Kulik
Vinaigrette LLC
Tel: +38 0999 100 251
Email: sales@trebyan.com 
www.vinigrette.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.