Robert van Melle (Origin Fruit Direct):

"Seinen op groen voor overzees druivenseizoen, al moet effect Spaanse overstromingen zich nog uitwijzen"

Tholen - De eerste Braziliaanse druiven worden deze week gepakt. Robert van Melle van Origin Fruit Direct spreekt van een interessant overzees seizoen. "Grote vraag is welk effect de overstromingen in Murcia en Alicante zullen hebben op de Spaanse druiven. Dat moet zich de komende dagen en weken gaan uitwijzen."


Ook tijdens het bezoek van Robert in augustus aan Murcia dreigende wolken

"De seinen staan dus op groen voor Brazilië, maar anderzijds moet men zich niet rijk rekenen. Vorig jaar hadden zowel de Spaanse, Italiaanse als Griekse druiven veel regen, wat zeker effect had op de kwaliteit en conditie, maar desondanks bleef men toch lang leveren, waardoor pas eind oktober de Europese markt begon met de overgang op overzeese druiven", aldus Robert.

"Tot en met vorige week hadden we ongeveer hetzelfde scenario. Nu is het afwachten in hoeverre de Spaanse telers zijn geraakt. Diverse plastic overkappingen zijn kapot gewaaid, waardoor de druiven rechtstreeks aan het watergeweld zijn blootgesteld. Anderzijds is Spanje niet de grootste speler met witte, pitloze druiven en blijven er genoeg druiven uit Italië en Griekenland over. Ik verwacht wel dat de prijzen zullen aantrekken en dat is voor de Braziliaanse telers een goed vooruitzicht. Zijn zijn een week eerder dan gebruikelijk en vooral uit het Verenigd Koninkrijk wordt al naar de druiven uit Brazilië geïnformeerd."

"Onze leveranciers in Brazilië geven aan de kwaliteit en condities van de druiven iets minder zijn dan vorig jaar als gevolg van het koude voorjaar. Verder wordt er een normale oogst verwacht. Vorig jaar waren de prijzen voor druiven, met uitzondering van het Chileense seizoen, laag, met name doordat Peru geen afzet had in de Verenigde Staten en daarom alles naar Europa stuurde, waardoor de hele markt is gecrasht", blikt Robert, terug.

"Toen Zuid-Afrika aanving zat heel Europa nog vol Peruaanse druiven. Dit resulteerde in januari/februari voor dramatische prijzen rond de 8-10 euro voor wit en rood seedless. Dit jaar zal Peru naar verwachting wel haar gebruikelijke volume naar de Verenigde Staten kunnen sturen, waardoor Namibië en Zuid-Afrika weer hopen terug te gaan naar meer normale prijzen, gedurende hun window."

Belangrijke trend in de wereldwijde druivenmarkt is dat er veel nieuwe aanplant is en dat ook bestaande plantages plaats maken voor nieuwe variëteiten, waardoor er van dezelfde hectares meer kilo's afkomen. "Met name in Peru wordt fors uitgebreid. We kunnen de komende jaren fors meer druiven verwachten en die zullen hun plekje moeten vinden", constateert Robert. Qua variëteiten springt met name de vraag naar Sweet Globe in het oog. "Niet alleen in Europa, maar ook in Azië en Amerika is deze variëteit hot. Dat kan de komende jaren weleens effect hebben voor de minder populaire seedless variëteiten."

Voor meer informatie:
Robert van Melle
Origin Fruit Direct
Tel: +31(0)88 244 93 57
robert@originfruitdirect.nl
www.originfruitdirect.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.