Colombia blijft avocado-export uitbreiden

In de eerste helft van 2019 is de Colombiaanse avocado-export met 37,6% toegenomen, volgens cijfers van Dane en ProColombia. Het grootste deel van de verzendingen wordt voor Europa bestemd. Flavia Santoro Trujillo, voorzitter van ProColombia, prees de aanzienlijke stijging van de avocado-afzet en benadrukte het werk dat verricht wordt in de verschillende teeltgebieden.

Antioquia had de grootste avocado-export gedurende deze periode, met 27 mln dollar (€24,5 mln), 20,7% meer dan in 2018. Risaralda neemt de tweede plaats in, met 17,5 mln dollar (€15,9 mln), een groei van 88,6%. Valle del Cauca is de derde op de lijst, met 3,8 mln dollar (€3,4 mln) en een groei van 0,2%. De export vanuit Bogotá had een waarde van 2,6 mln dollar (€2,4 mln), een groei van 82,6%, en ten slotte exporteerde Caldas het product voor een waarde van 470.505 dollar (€427.147), een aanzienlijke groei van 605%.

Santoro benadrukte dat het belangrijk is om eraan te blijven werken de aanwezigheid op markten als de EU en in landen als de VS, Bahrein en Singapore te vergroten. Daarnaast is Colombia in afwachting van toestemming in sanitair opzicht voor de export van het fruit naar China en Zuid-Korea.

De VS is van bijzonder belang voor Colombia. Deze markt is de ontvanger van 41% van de wereldwijde avocado-export, en een van de bestemmingen met de grootste toename in de vraag naar Colombiaanse avocado, met een groei van bijna 700%.

De opleving van de sector heeft er ook voor gezorgd dat buitenlandse investeringen toenemen. Colombia heeft 200.000 hectare beschikbaar voor de aanplant van avocado, hetgeen de interesse heeft gewekt van een groot aantal investeerders op wereldniveau, zoals Greenfruit Avocado, een Amerikaanse bedrijf dat zal gaan investeren in ongeveer 300 hectare voor het planten van avocado in Valle, en het Peruaanse Camposol, dat van plan is om voor 2025 een avocado-oogst van ongeveer 40.000 ton in Colombia te bereiken. Het Koreaanse bedrijf Rans heeft ook bijna een miljoen dollar (€907.408) geïnvesteerd met als doel om avocado te gaan exporteren naar Korea en Japan. Ten slotte is er nog het bedrijf Westfalia Fruit Colombia, van Chileens-Zuid-Afrikaanse herkomst, dat al beschikt over een areaal van 300 hectare met een hoge plantdichtheid en twee verpakkingsbedrijven in Antioquia.

De groei van Colombia als teler heeft het mogelijk gemaakt dat de avocado-export in de afgelopen vijf jaar met 125% is toegenomen.

Bron: dinero.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven