Europese aardappelmarkt (week 37)

Frankrijk: oogst onder het meerjarengemiddelde

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Stevige markten, met een aanbod dat nog steeds zeer beperkt is. De uiteindelijke opbrengsten voor bewaarrassen blijven onzeker (monsters bevestigen regelmatig een langzame en late groei). De aanhoudende droogte maakt rooien lastig (sommige bodems worden te droog). Op hun ‘gecontracteerde’ voorraad na kopen fabrieken nog steeds niet veel wereldwijd in. Er is sprake van enige export naar Oosterse landen (met name naar Polen), maar ook naar enkele andere bestemmingen (Italië, Midden-Oosten, ...).

Prijs voor alle aardappelen: 35 mm, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Vroege industrieaardappelen: voornamelijk 10 €/q voor de laatste beschikbare volumes, stevige markt;

Bintje: 10,00 tot 12,50 €/q, stevige markt. De vraag komt vooral van schillers;


Fontane en Challenger: geen prijsopgave vanwege een gebrek aan transacties.

Veilingprijs/veiling van Roeselare (bron: REO via PCA): 09 september: gewogen prijs (rode en witte rassen) voor handmatig geoogste aardappelen: 0,21 €/kg, exclusief btw - ongeveer 19 ton.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Frankrijk
De opbrengsten liggen onder het meerjarig gemiddelde (bron: UNPT / CNIPT):

240 percelen die in de weken 33 en 34 zijn bemonsterd, lieten een gemiddelde opbrengst van 40,2 t/ha zien, tegen het meerjarig gemiddelde van 42,2 t/ha. De opbrengst was met slechts 6,1 t/ha in 2 weken gestegen en wel met 435 kg/ha/dag (beregende en droge percelen, alle rassen).

Nederland
(Zeer) weinig transacties op een afwachtende markt, beïnvloed door de trage stijging van de eindopbrengsten in de belangrijkste teeltregio's. De fabrieken blijven prijzen van 10 €/q hanteren, maar zonder veel aankoopactiviteit. Gezien de stevige markt en de aanhoudende droogte is het aanbod beperkt. De werkelijk waargenomen transacties liggen tussen de 10,00 en de 14,50 €/q, afhankelijk van het ras en de bestemming. De export blijft actief en het iets grotere aanbod wordt gemakkelijk geabsorbeerd door de vraag uit Polen, Roemenië, het Caribisch gebied, Afrika en het Midden-Oosten. De prijzen liggen tussen de 18 en 20 €/q en de aardappelen zijn gesorteerd op grootte in big bags of exportzakken.

Duitsland
Het vroege aardappelseizoen is (bijna) voorbij of bijna. Er zijn prijsdaling op de versmarkt. De prijs voor vastkokende aardappelen lag vorige week op 21,17 € / q en die voor kruimige aardappelen op 19,83 €/q. Er is vraag vanuit Polen, Tsjechië en Roemenië.

De prijzen op de processiemarkt zijn ongewijzigd. De prijzen zijn stabiel en liggen tussen de 10 en 11 €/q voor de vroege industrieaardappelen, tussen de 11,00 en 11,50 €/q voor Fontane/Challenger, tussen de 11,25 en de 11,75 €/q voor Zorba en tussen de 11,75 en 12,25 €/q voor Innovator.

Biologische aardappelen: de prijs van biologische aardappelen is hoger dan die van vorig jaar.

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs AHDB vrije markten week 35 (eindigend op 31 augustus): 16,25 €/q (tegen 17,54 €/q, alle markten, alle rassen in week 34).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven