Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacques du Preez, Hortgro

Drastische verschuiving in markten voor Zuid-Afrikaans hardfruit

Het Zuid-Afrikaanse hardfruitseizoen nadert haar einde, nu nog maar 10% van de perenvoorraden en 15% tot 20% van de appelvoorraden over zijn. 

Het was een wisselend seizoen volgens Jacques du Preez van Hortgro. "Europa was dit seizoen lastig omdat er grote voorraden van vorig jaar waren en de inkoop van lokaal product op deze markt gepromoot wordt, met een focus op Conference peren. Het voorgaande seizoen had Europa een kleinere oogst dus konden we op deze markt groeien. Dit jaar waren Afrika en het Verre Oosten echter onze belangrijkste markten."

De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde met 17%. Slechts 20% van de Zuid-Afrikaanse appelen werd naar deze markt geëxporteerd. De export van peren naar de Europese markt daalde met 30%.

Momenteel ligt het Verre Oosten aan kop wat betreft de export maar het Afrikaanse exportseizoen loopt nog door tot januari, dus het is goed mogelijk dat de export naar deze markt die naar Azië gaat overtreffen of evenaren.

Dit seizoen zag Zuid-Afrika de export van appelen naar China enorm toenemen. "Normaal exporteerden we zo'n 80.000 tot 90.000 dozen naar China maar dit seizoen waren dat er 800.000. In China was de oogst dit seizoen 25% lager en dat schepte kansen voor ons. We verwachten niet dat we volgend seizoen weer zulke cijfers zullen behalen maar deze markt biedt duidelijk nieuwe mogelijkheden. Veel nieuwe exporteurs betreden de Chinese markt, die we nog verder zullen kunnen ontwikkelen als we er eenmaal voet aan de grond krijgen."

Zuid-Afrikaanse peren hebben op dit moment nog geen toegang tot de Chinese markt maar de sector hoopt deze op korte termijn wel te krijgen.

"We zijn nog altijd sterk afhankelijk van Europa voor de export van onze peren, hoewel we ze ook naar Singapore, Maleisië en het Midden-Oosten exporteren. Peren zijn  minder gediversifieerd dan appelen. Telers zeggen dat de kansen voor het perenras Forelle goed zijn in Azië. Aziaten zijn niet vertrouwd met Europese perenrassen maar we denken dat Forelle op deze markt een goede kans maakt."

"Het afzetvenster voor ons in Europa wordt steeds korter met name als gevolg van de toenemende productie in Oost-Europa. Hier worden veel nieuwe boomgaarden aangeplant en dat is slecht nieuws voor Zuid-Afrikaanse exporteurs. Dit zal de traditionele export naar Europa verder onder druk zetten. Deze nieuwe teeltgebieden hebben hun ogen nu al op het Midden-Oosten en Afrika gericht. We hebben dus ook te maken met Europese exporteurs die naar Afrika exporteren."

Het merendeel van het Zuid-Afrikaanse hardfruit wordt rechtstreeks naar het Verenigd Koninkrijk verladen. De Brexit zal dus niet zo'n groot probleem vormen. De regering van Zuid-Afrika overlegt momenteel met de Britse regering en er is een conceptakkoord opgesteld voor het geval er sprake zal zijn van een no deal-Brexit. Jacques verwacht dat de zaken doorgaan zoals vanouds maar de vraag blijft of er heffingen ingevoerd worden want dit zou kansen kunnen creëren voor Zuid-Afrika. 

Steenfruit
“We bereiden ons voor op het steenfruitseizoen dat omstreeks week 39/40 zal beginnen. We verwachten weer uit het dal te klimmen na de slechte oogst van vorig seizoen. We hoopten toen 12 mln dozen pruimen te exporteren maar in de praktijk waren dit er slechts 8,8 mln. De oorzaak hiervoor waren de zeer droge omstandigheden en de hittegolf in oktober, toen de bomen in bloei stonden."

In de Westkaap is de droogte doorbroken maar Klein Karoo, een belangrijk steenfruitgebied, kampt de sector nog altijd met droge omstandigheden wat sommige telers de kop heeft gekost. Een aantal telers heeft de helft van hun bomen verloren als gevolg van het tekort aan water. 

Zuid-Afrika is nog altijd zeer afhankelijk van de export naar Europa en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar werd echter 50% van de abrikozenoogst naar het Midden-Oosten geëxporteerd. De markt in het Verre Oosten is nog zeer bescheiden en het product heeft geen toegang tot de Chinese markt. "Nadat we toegang voor onze peren hebben gekregen, zullen we gaan onderhandelen over markttoegang voor avocado's en daarna ook voor steenfruit. Hierbij krijgen pruimen prioriteit. Dit proces kan wel vier jaar in beslag nemen, dus voorlopig zijn onze mogelijkheden nog beperkt."

 

Voor meer informatie:
Jacques du Preez
Hortgro
Tel: +27 (0)21 870 2900 
Email: jacques@hortgro.co.za 

Publicatiedatum: