Anders Eriksson van L.E.V.

"Het zijn goede tijden voor de Zweedse aardappelhandel"

De hittegolf van vorig jaar had een enorme impact op de aardappeloogst in heel Europa met lage opbrengsten tot gevolg. Nu  in Zweden het nieuwe aardappelseizoen weer voor de deur staat, zijn de vooruitzichten goed. Anders Eriksson van het Zweedse aardappelhandel L.E.V.: "Dit jaar hadden we een prima zomer met de juiste afwisseling van zon en regen. Het is nog wel wat vroeg om er iets over te zeggen maar de oogst ziet er veelbelovend uit."

Het bedrijf werkt samen met 20 telers in Zweden, voornamelijk in de regio tussen Stockholm en Göteborg. Anders legt uit: "De meeste telers bevinden zich in de buurt van ons bedrijf maar we hebben ook telers in verder weg gelegen regio's. Dit helpt ons bij het minimaliseren van risico's en stelt ons in staat om samen te werken met telers die in bepaalde rassen gespecialiseerd zijn." Het bedrijf verwerkt het grootste gedeelte van het jaar lokaal geteelde aardappelen maar in de zomerperiode, van juni tot en met augustus, importeert het ook aardappelen. "We beginnen in Malta en Cyprus in juni en kopen naarmate het zomerseizoen vordert steeds noordelijker in, in landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken. In deze periode van het jaar starten we weer met het leveren van aardappelen van Zweedse bodem," legt Anders uit. 

Het bedrijf werkt nauw samen met de Zweedse retailketen ICA en is de grootste leverancier van aardappelen aan deze retailer. Dankzij de samenwerking van ICA met de Baltische retailer RIMI is L.E.V. ook gestart met het leveren van aardappelen in de Baltische Staten. Anders: "De meeste aardappelen die in Letland, Estland en Litouwen worden afgezet, zijn ongewassen en verpakt in zakken van 25 kilo. We leveren speciale rassen aan deze markten, zoals krielaardappelen en  zakken van 900 gram."

Het bedrijf heeft beslist geen tekort aan rassen. Net zoals op andere Europese landen komt het verschil tussen de rassen vooral tot uitdrukking in de bereidingswijze. Aardappelen met vast vruchtvlees zijn geschikt om gekookt, gebakken of gepoft te worden, terwijl kruimige rassen zich het best lenen voor het maken van puree. De hedendaagse consument is zich veel bewuster van de verschillende rassen die er op de markt zijn en is geïnteresseerd in de  verschillende eigenschappen van deze rassen. Anders: "Vroeger hadden Zweden een voorkeur voor kruimige aardappelen voor het bereiden van puree. De laatste tien jaar is hier echter verandering in gekomen. Tegenwoordig zijn consumenten op zoek naar veelzijdige aardappelrassen die geschikt zijn voor meerdere bereidingswijzen, variërend van pureren tot koken, bakken of poffen. Krielaardappelen zijn momenteel ook erg populair onder consumenten. Deze kleine aardappelen zijn zeer geschikt om in de oven gebakken te worden. Eén van de populairste rassen waar wij mee werken is Melody, dit is een allround aardappel, evenals Amandine."

Dit najaar brengt het bedrijf een nieuw ras op de markt: La Vie. Dit ras is afkomstig van HZPC en werd twee jaar geleden door L.E.V. opgemerkt. Het bedrijf probeert regelmatig nieuwe rassen te introduceren. Na een twintigtal rassen te hebben getest, besloot L.E.V. dat La Vie een goede aanvulling op haar assortiment zou zijn. Anders: "Er zijn tegenwoordig zo veel rassen op de markt dat we een bestaand ras moeten schrappen als we een nieuw ras introduceren. Dit houdt wel in dat we ervoor moeten zorgen dat het nieuwe ras even goed of liever nog beter is dan het ras dat we al hadden. La Vie voldoet aan deze eis en de eerste aardappelen van dit nieuwe ras zullen binnenkort gerooid worden." 

 

Volgens Anders beleeft de aardappelhandel goede tijden. "Voorheen wisselde de populariteit van aardappelen nogal maar vandaag de dag is het een trendy categorie. Tv-koks noemen de rassen zelfs bij naam en dit maakt dat consumenten steeds meer belangstelling tonen in specifieke rassen. De aardappel is dit keer zelfs het hoofdingrediënt tijdens de grote finale van de Zweedse kookwedstrijd Chef of the Year. Doorgaans wordt hiervoor een uniek op bijzonder ingrediënt gekozen. Het is dus best speciaal dat de keuze dit seizoen op de aardappelen is gevallen. Dit bewijst eens te meer hoe enorm populair de aardappelen momenteel zijn," aldus Anders.

Voor meer informatie:
Anders Eriksson
L.E.V. & Co.
Tel: +46708756288
Email: anders@lev.se 
www.lev.se  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven