Tekort aan zomerrassen stuwt Poolse appelprijzen omhoog

De prijzen van industrieappelen zijn de laatste weken fors gestegen in Polen. Dit geldt trouwens ook voor andere appelen, zegt een Poolse exporteur. De oorzaak hiervan is het tekort aan zomerrassen, waardoor er een gat in de aanvoer is ontstaan. 

Emilia Lewandowska, exportmanager van het Poolse exportbedrijf Fruit-Group: "De prijsstijging heeft niet alleen betrekking op industrieappelen maar ook op appelen die bestemd zijn voor de export. Sinds 20 augustus is er sprake van een gat in de aanvoer. Normaal gesproken zetten we gedurende deze periode zomerrassen af. Dit seizoen is de beschikbaarheid van deze rassen echter te laag om aan de vraag te kunnen beantwoorden. De vorst eerder dit jaar is hiervan de voornaamste oorzaak maar desondanks blijft het een zeldzame situatie. Mijn vader, de eigenaar van Fruit-Group, exporteert al appelen sinds 1996 maar heeft nog niet eerder meegemaakt dat er zo'n groot gat in de aanvoer was. We zetten onze oude rassen nu langer af. Normaal gesproken zouden we weken geleden al overgegaan zijn op de zomerrassen."

De nieuwe oogst staat echter op het punt te beginnen. De aantallen zijn wel beduidend lager dan vorig jaar. "We beginnen binnenkort aan de pluk van Gala-rassen maar de situatie is dit jaar wel heel bijzonder. Eén teler van onze coöperatie oogstte vorig seizoen nog 120 bakken maar verwacht dit jaar maar 20 bakken appelen te oogsten. Dit om een indruk te geven van de sterke oogstdaling dit jaar," vervolgt Lewandowska. 

Ondanks de teleurstellende oogst van dit seizoen zal Fruit-Group deelnemen aan diverse vakbeurzen. "We zijn van plan om aanwezig te zijn op zowel Fruit Attraction in Madrid als Fruit Logistica in Berlijn. Ondanks de kleinere beschikbaarheid kunnen we nog altijd appelen van hoge kwaliteit leveren. De prijzen zullen dit seizoen echter wel wat hoger zijn en dat is uiteraard gunstig voor onze telers. Sinds begin september zijn de prijzen verdubbeld. Vorig jaar waren de prijzen extreem laag maar dit jaar zijn ze stabiel en gezond," aldus Lewandowska.  

 

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group
Tel: +48 48 32 03028
Email: exportemilia@fruitgroup.pl 
www.fruitgroup.pl 
www.facebook.com/fruitgroupzszoo 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven