Eddy Kreukniet (Exsa Europe) over het Zuid-Afrikaans citrusseizoen:

"Spannend slotstuk sinaasappelseizoen, meer concurrentie Peruaanse mandarijnen en stabilisatiejaar citroenen"

Tholen - Waar elk citrusseizoen weer zijn eigen charmes en uitdagingen kent, is het huidige Zuid-Afrikaanse seizoen volgens Eddy Kreukniet van Exsa Europe ook weer een verhaal apart. "We zien het hele seizoen al oogstverwachtingen die naar beneden worden bijgesteld, tot wel 20-25%. Dat hebben we onder meer volop gezien bij de Valencia-sinaasappels. Met de maatverdeling die in het seizoen ook nog eens vele malen grover uitgevallen is dan in eerste instantie werd verwacht, levert dat de nodige uitdagingen op met te korten of sinaasappelen die niet aan alle klantspecificaties voldoen. Het wordt spannend richting het einde van het seizoen of we aan alle verplichtingen voor kwalitatief hoogwaardige sinaasappelen kunnen voldoen. Nu al is de markt erg goed met prijzen rond de 13-14 euro."

"Ook de markt voor Zuid-Afrikaanse mandarijnen is goed geweest. Het seizoen startte al met een vlotte afzet van Satsuma's en Clementines. Nu is met name augustus traditioneel een maand met een mindere consumptie, maar dat viel dit jaar ook niet helemaal tegen. De laatste soorten, als Tango en Nadorcott, zijn de beste variëteiten die je kunt voeren. Wij hebben zeker nog wel tot week 43 binnenkomsten. De eerste Spaanse mandarijnen zijn op de markt, maar deze zijn traditioneel nog niet goed en veel retailers slaan die dan tegenwoordig ook over. Dat is voor herhalingsaankopen van de consument ook de beste keuze", aldus Eddy. "Wel zien we dat ook hier de maatvoering wat grover is dan verwacht, wat het fruit dat geschikt is voor de retailprogramma's iets beperkter maakt. Opvallend is dat Peru in de zomer, met name met soorten als Satsuma's, Nadorcott en Tango een grotere speler wordt, dus dat kan voor de komende jaren nog wel een uitdaging worden."

Het Zuid-Afrikaanse citroenenseizoen kenmerkt zich als een stabilisatiejaar. We hebben de afgelopen jaren hete zomers meegemaakt met beperkte beschikbaarheid en extreem hoge prijzen, tot wel 25 euro plus. Dat heeft geleid tot de verwachte groei. Hierdoor zijn de prijzen dit jaar aangepast, al liggen die met seizoensgemiddeldes van 15-16 euro nog altijd op een realistisch niveau. Dit is ook het niveau dat we de komende jaren verwachten", aldus Eddy. Het grapefruit maakt dit seizoen de omgekeerde beweging. "Vorig jaar was het grapefruitseizoen een 'disaster'. Daarop is een werkgroep gevormd met de grootste vijf exporteurs en is afgesproken minder kleine maten  en nauwelijks Klasse II te sturen en het aanbod meer te spreiden, zodat de piek niet in één periode valt. Dat heeft goed uitgepakt met een stabiel seizoen met weinig uitschieters tot gevolg. Voor de komende weken verwachten we niet veel grapefruit op de markt."

Problemen als gevolg van onderscheppingen van Citrus Black Spot en de False Codling Moth (FCM) zijn volgens Eddy dit jaar achterwege gebleven. "Men heeft in Zuid-Afrika daar goed op gereageerd en de interne procedures aangescherpt. Dankzij de genomen  voorzorgsmaatregelen hoor en zie je er inderdaad weinig van."

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.