Populariteit Italiaanse nectarines zal toenemen

In Manta vond op 10 september bij Agrion (een organisatie voor onderzoek, innovatie en technologische ontwikkeling) in Piëmont een bijeenkomst plaats waar late perzikrassen en zomerappelen werden gepresenteerd. De deskundigen Lorenzo Berra en Davide Nari waren de gastheren tijdens dit evenement, waar de nieuwste rassen en materialen in de regio Piëmont de revue passeerden. 

Het is van belang dat er onderzoek gedaan blijft worden naar materialen en marktkansen vanwege de problemen in de perzikensector. Op het gebied van appelrassen werden er nieuwe Gala-mutanten uit Frankrijk gepresenteerd. 

De proeven die in 2019 werden uitgevoerd, hebben goede resultaten opgeleverd voor de geelvlezige nectarinerassen Alma2, Kinolea en Febe en voor de geelvlezige perzikrassen Sweet Dream, M4441 en M4469. Dit geldt eveneens voor de witvlezige nectarinerassen Fercluse, Ferlot en Ferlate en industrieperziken die niet gevoelig waren voor de schimmel Monilia.

De late geelvlezige nectarinerassen worden in de tweede helft van augustus geplukt. Alma2 geeft grote vruchten met een gelijkmatige ovale tot ronde vorm en heeft een uitgebalanceerde smaak (11,4 °Brix - 9,8 meq/100ml); Kinolea is een nieuw ras dat grote uniforme ronde vruchten geeft met een zoete, aromatische smaak (14,3°Brix - 6,4 meq/100ml); Febe is een laat ras (eind augustus) en geeft zeer grote vruchten met een zoetzure smaak (13,2 °Brix - 9,2 meq/100ml).

Het geelvlezige perzikras Sweet Dream is gemakkelijk in onderhoud en zeer productief. Het ras geeft grote vruchten met een ronde tot ovale vorm en een subzure smaak (10,2°Brix - 3 meq/100ml); M4441 en M4469 zijn veelbelovende nieuwe rassen met zeer stevig vruchtvlees.

De witvlezige nectarine Majestic Pearl geeft aantrekkelijke grote vruchten met een gelijkmatige ronde vorm en heeft een aromatische zoete smaak met lage zuurgraad (10,3°Brix - 5.1 meq/100ml) en goede textuur.

Tussen 2006 en 2010 groeide het appelareaal met 1.000 hectare. Er werden zomerrassen besproken, variërend van rassen die 25 dagen voor Gala (zoals Early Crunch) geplukt kunnen worden tot rassen die onderdeel vormen van de Gala-familie, zoals SchniCo, Red Gala, Schniga, Devil Gala, Gala Star, Galafab en Galaval. 

De kloon T-REX CIVT15 evenals de Franse kloons Galrich, Galbess, Gala Briss en Gala Lavée Wydler werden gepresenteerd. De Gala-rassen hadden een goede externe kwaliteit en kleuring, uitstekende maten en een hoge stevigheid van 7-8/cm2, evenals een brix van 12-12.5°.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven