Biosecurity NZ en Potatoes NZ stoppen gezamenlijke actie tegen zwabbertopvirus (PMTV)

"Strijd om aardappelziekte uit Nieuw-Zeeland te weren, lijkt verloren"

Volgens een artikel op ruralnewsgroup.co.nz, is de strijd om de verspreiding van de aardappelziekte PMTV in Nieuw-Zeeland te voorkomen, verloren. Biosecurity NZ en Potatoes NZ hebben bekendgemaakt hun gezamenlijke bestrijdingsprogramma stop te zetten. De sector laat weten dat het een langetermijnprogramma voor de beheersing van het virus zal opzetten. 

In 2018 werd de aanwezigheid van het zwabbertopvirus in aardappelpercelen in Canterbury vastgesteld. Een landelijk onderzoek heeft nu echter uitgewezen dat het virus zich inmiddels over heel Nieuw-Zeeland heeft verspreid, wat impliceert dat het al langere tijd in het land aanwezig moet zijn. 

Sam Leske van Biosecurity NZ: "Het is ons duidelijk geworden dat de ziekte niet meer uit te roeien is en dat aardappeltelers er het best aan doen om een langetermijnprogramma ter bestrijding van de ziekte te implementeren. Biosecurity NZ zal de sector blijven steunen bij de ontwikkeling van een dergelijk programma, dat onder meer zal zijn gebaseerd op niet-reglementaire controles en vrijwillige medewerking."

Het is de eerste keer dat de twee organisaties samenwerken aan een bioveiligheidsproject sinds de ondertekening van het Government Industry Agreement (GIA). 

Chris Claridge van Potatoes NZ: "De sector werkt aan een plan dat mede gebaseerd zal zijn op onderzoek van deskundige zodat voor de beste aanpak kan worden gekozen. Het goede nieuws is dat telers tot nu toe nog geen grote verliezen hebben geleden als gevolg van het virus. Deze samenwerking is een voorbeeld van de goede banden tussen de regering en de sector die telers uiteindelijk in staat zal stellen om de impact van dit virus te beperken en die eveneens bij zal dragen aan de toekomstige besluitvorming met betrekking tot dit probleem."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven