Coconut Coalitiion of the Americas start campagne

Amerikaanse telers willen dat kokosnoot uit lijst veelvoorkomende allergenen wordt geschrapt

In de Amerikaanse Food Allergen Labeling and Consumer Protection- wet uit 2004 (FALCPA) worden noten, waaronder kokosnoten, ingedeeld in de categorie veelvoorkomende allergenen. Er is nu echter een campagne van start gegaan om kokosnoten van deze lijst te halen omdat zij geen noten zijn en ook weinig allergische reacties veroorzaken. 

De in Texas gevestigde vereniging Coconut Coalition of the Americas (CCA) is daarom onlangs een campagne gestart. De vereniging zal een petitie indienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration om kokosnoten van de lijst veelvoorkomende allergenen te krijgen.

Van de ruim 160 voedingsmiddelen die allergische reacties veroorzaken zijn de 'major', ofwel veelvoorkomende, voedselallergenen verantwoordelijk voor maar liefst 90% van alle overgevoeligheidsreacties. 

De acht voedingsmiddelen die volgens de FALCPA de meeste allergische reacties veroorzaken zijn:

  1. Melk
  2. Eieren
  3. Vis 
  4. Schaaldieren 
  5. Noten
  6. Pinda's
  7. Tarwe
  8. Soja

Op voedseletiketten moeten volgens de FALCPA-wet alle ingrediënten worden vermeld. In 2006 voegde de FDA kokosnoten toe aan de categorie noten op de lijst van veelvoorkomende allergenen.

De Coconut Coalition is echter van mening dat het besluit van de FDA op een misverstand berust. De vereniging laat weten dat het weleens voorkomt dat mensen allergisch op kokosnoot reageren maar dat mensen met een notenallergie over het algemeen met een gerust hart kokosnoot kunnen eten. De in 2017 opgerichte Coconut Coalition heeft een budget van €22.250 voor de campagne maar is van plan om nog eens €72.000 in te zamelen om haar petitie bij de FDA te ondersteunen.

 

Bron: foodsafetynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven