Mogelijke overname volgens Morrisons pure speculatie

VK: Mogelijke overname volgens Morrisons pure speculatie
De geruchten dat Morrisons mogelijk wordt overgenomen is volgens de CEO van het bedrijf David Potts, pure speculatie. Analisten gaven aan dat Morrisons mogelijk over kon worden genomen door een buitenlands investeringsbedrijf. De zwakke koers van de Britse pond zou een eventuele overname goedkoper maken. Ook is de waarde van Morrisons-aandelen in het afgelopen jaar met 27% gedaald.
Bron: reuters.com 

Denemarken: Grocer Netto gaat online via Fillop
De Deense retailer Netto test een nieuwe digitaal platform onder de naam Fillop. Via dit platform kunnen consumenten online dagelijkse producten bestellen. Fillop wordt op dit moment getest met een beperkt aantal klanten. Naar verwachting wordt het platform in het begin van 2020 binnen heel Denemarken uitgebreid. Volgens statistieken van Nielsen heeft ongeveer 14% van alle Deense consumenten wel eens online boodschappen gedaan. Meer dan de helft van de Deense consumenten geeft echter nog steeds de voorkeur voor fysieke supermarkten. Met deze trend in het achterhoofd heeft Netto nu het nieuwe platform ingezet. Vooralsnog zijn er nog geen versproducten via Fillop beschikbaar.
Bron: esmmagazine.com 

VK: John Lewis waarschuwt voor no-deal Brexit 
John Lewis heeft gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van een no-deal Brexit. Volgens het bedrijf, dat zowel de gelijknamige warenhuisketen als Waitrose in beheer heeft, zou een no-deal scenario een significante impact hebben op de eigen resultaten. In het eerste halfjaar had John Lewis te maken met zijn eerste verlies ooit. In de periode van 6 maanden tot 27 juli stond het verlies op £25,9mln (€29,1mln), waar in het jaar ervoor nog sprake was van een bruto winst van £0,8mln (€0,9mln). Volgens directeur Charlie Mayfield kwam dit verlies door de lagere omzet die in bepaalde categorieën werd gegenereerd, zoals in de categorieën voor huishoudelijke apparaten. Ook had het bedrijf te maken met kosteninflaties en investeringen in IT.
Bron: theguardian.com 

Duitsland: Rewe bezorgt op de dag zelf
Rewe is in acht grote Duitse steden begonnen met thuisbezorging op de dag zelf. Consumenten in steden als Berlijn, Keulen en Frankfurt kunnen via Rewe.de of de Rewe-app voor een uur 's middags een bestelling plaatsen en een tijdsraam in de avond van dezelfde dag kiezen. Er gelden geen extra bezorgkosten voor de snellere bezorgservice. Wel moet er een bedrag van  tot €5.90 worden betaald afhankelijk van de totale waarde van de aanschaf en het tijdsraam dat wordt gekozen. Buiten deze acht steden worden online bestelde boodschappen de volgende dag bezorgd. Ongeveer 70% van alle Duitse consumenten verspreid over 75 steden hebben nu toegang tot de online besteldiensten van Rewe. 
Bron: retailanalysis.igd.com 

Alibaba’s Taobao opent eerste winkel in Zuid-Oost-Azië
Een van de grootste e-commerce-bedrijven ter wereld, Taobao van Alibaba, heeft zijn eerste fysieke winkel geopend in Zuidoost-Azië. De winkel bevindt zich in Singapore en is opgezet aan de hand van een samenwerkingsverband met de lokale keten Virmall. De nieuwe winkel heeft een assortiment van 300 producten, die volgens Taobao speciaal geselecteerd zijn voor consumenten in Singapore. Ongeveer 80% van het aanbod komt neer op keuken- en huishoudelijke apparaten, wat een categorie in Singapore is waar Taobao steeds meer omzet door verkrijgt.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Poland: Carrefour introduceert online referenties
Carrefour Polska is begonnen met een nieuw onderdeel in zijn webwinkel onder de naam "Poleceni" (referentie). Door middel van referenties kunnen consumenten kortingen krijgen, als zij hun aankopen aanbevelen bij andere online klanten van Carrefour. De referenties moeten consumenten stimuleren om eer online boodschappen te doen en de positie van Carrefour binnen het online supermarktsegment versterken. Volgens Michał Sacha van Carrefour Polska' worden referentiesystemen in de online sector steeds populairder. "Dat is de reden waarom we dit ook bij onze Poolse webwinkel mogelijk maken. We zijn ervan overtuigd dat we hierdoor veel nieuwe, trouwe klanten zullen krijgen."
Bron: esmmagazine.com 

VS: toekomst retailsector wijst op vers formats en dollarwinkels
Uit statistieken van Inmar Analytics blijkt dat de omzet van conventionele retailers in 2018 met 1,1% gedaald is tot $547,6mld (€497,7mld). Het marktaandeel daalde tot ongeveer 44% van de totale supermarktsector. De bevindingen van Inmar Analytics zijn gepubliceerd in het rapport 2019 Future of Food Retailing. Het aantal grote warenhuizen is gedaald met 5,1%. De jaaromzet daalde met 7,4%. Niet-traditionele supermarkten hebben nu een aandeel van 40% binnen de sector. De omzet van dit marktsegment steeg met 1,9% tot $500,6mld (€455 mld). Groothandelszaken en dollarwinkels hebben de meeste omzetgroei gezien. Drogisterijen hadden een afname van 6% met betrekking tot de omzet van levensmiddelen. Bij buurtwinkels steeg de omzet met 2,2%, hoewel het aantal buurtwinkels met 1,1% daalde. De online omzet steeg in 2018 met 21,7% tot $58mld (€52,7mld). Amazon is marktleider qua online omzet. Jaar op jaar nam de omzet van Amazon wat betreft voedingsmiddelen met 23,5% toe, ondanks dat ook conventionele retailers steeds meer mogelijkheden voor e-commerce aanbieden.
Bron: grocerydive.com 

Amazon-werknemers staken wegens klimaatverandering
Bijna 950 werknemers van het hoofdkantoor van Amazon in Seattle en van andere locaties zijn van plan om op 20 september te staken. Op deze manier willen ze hun werkgever dwingen om meer leiderschap met betrekking tot klimaatverandering te tonen. "Als werknemers van een van de grootste en machtigste bedrijven ter wereld is het onze rol om ervoor te zorgen dat ons bedrijf een leiderschapspositie vervult, in plaats van achter de feiten aanloopt", aldus een verklaring van Amazon Employees for Climate Justice. "We moeten verantwoordelijkheid nemen voor de impact die ons bedrijf op de planeet heeft." De werknemers hebben drie eisen voor Amazon. Met 2030 moet uitsluitend gebruik worden gemaakt van vervoer zonder CO2-uitstoot in de gebieden die het meest door vervuiling worden getroffen. Alle Amazon Web Services contracten met olie- en gasmaatschappijen moeten worden geannuleerd en er moet op geen enkele manier nog financiële ondersteuning worden verleend aan politici die volgens de actiegroep klimaatverandering ontkennen.
Bron: foxbusiness.com 

VS: Bringg en Mercatus komen met nieuwe retailoplossing
Het thuisbezorgplatform Bringg is een samenwerkingsverband aangegaan met het e-commerce-bedrijf Mercatus. Samen is een nieuwe oplossing ontwikkeld voor online engagement en een verbeterde klantenervaring. Via het platform van Bringg kunnen zowel Mercatus- als Bringg-klanten producten laten bezorgen. De dienstverleningen van beide bedrijven lopen zodoende naadloos in elkaar over. Supermarkten die bij de platformen van Bringg en Mercatus zijn aangesloten krijgen meer zicht op de eigen bezorgdiensten en de klantentevredenheid. Hierdoor kunnen retailers meer inzicht krijgen in hoe ze hun bedrijfsstrategie kunnen optimaliseren.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Whole Foods biedt Snap Kitchen-maaltijden aan
Whole Foods Market is begonnen met het aanbieden van Snap Kitchen-maaltijden bij een aantal vestigingen in het zuidwesten van de VS. De Snap Kitchen-producten zijn samengesteld door erkende voedingsexperts en zijn direct geschikt voor consumptie. De winkels waar de producten verkrijgbaar zijn betreffen onder andere alle zes de vestigingen van Whole Foods in Austin, Texas. Austin is de thuisbasis van zowel Whole Foods als Snap Kitchen. 
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Target neemt meer dan 130.000 tijdelijke krachten aan
Target is van plan om tijdens de feestdagen meer dan 130.000 tijdelijke werkkrachten aan te nemen. Dat is 10.000 meer werknemers fan vorig jaar. De feestdagen zij het drukste deel van het jaar voor retailers en zorgen voor het grootste deel van de jaaromzet. De dagen omvatten onder andere kerst, oud en nieuw en de zogeheten Black Friday. De feestdagen vormen dit jaar de kortste winkelperiode sinds 2013. De plannen voor het aannemen van meer tijdelijke werknemers geven vaak een indicatie van wat voor omzet door de retailer wordt verwacht. De Amerikaanse supermarktsector heeft op dit moment te maken met minder vacatures in de eigen sector en het risico van oplopende kosten wegens de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China.
Bron: reuters.com 

VS: Locai, Pulse en Cuhaci & Peterson ontwikkelen nieuw winkelconcept
Locai heeft in samenwerking met PULSE Integration en Cuhaci & Peterson een nieuw geavanceerd winkelconcept ontwikkeld onder de naam Omni-Store. De Omni-Store wordt uitvoerig gepresenteerd tijdens den Groceryshop Conference, die van 15 tot 18 september in Las Vegas wordt gehouden. Door middel van het digitale platform van Locai kunnen klanten boodschappen uitkiezen op zowel fysieke locaties als via mobiele smartphone of website. De uitgekozen producten worden via het AutoStore-systeem automatisch verzameld en binnen enkele minuten afgeleverd, zodat deze door de klant kunnen worden afgehaald of via een bezorgservice aan huis kunnen worden afgeleverd. Naast dat de Omni-Store op deze manier ook als distributiecentrum voor online retail werkt, zorgt het AutoStore-systeem er ook voor dat de inventaris beter kan worden gecontroleerd en dat er geen drukte in winkelpaden ontstaat.
Bron: prweb.com 

VS: Snellere kassa's dankzij Swiftly
De in Seattle gevestigde supermarkt-startup  Swiftly heeft voor $15,6mln (€14,2mln) aan financiering verkregen. Het geld wordt gebruikt voor nieuwe technologie, waarmee zelfstandige winkels kunnen concurreren met Amazon en Walmart. Ook heeft Swiftly een nieuw systeem voor kassa's ontwikkeld, dat nu al in gebruik is bij supermarkten in Georgia en Californië. Het systeem wordt binnenkort ook elders in de VS toegepast. Het nieuwe systeem stelt klanten in staat om met behulp van een app boodschappen in te scannen. Dit moet onder andere leiden tot snellere kassarijen. Klanten die de Swiftly-app gebruiken kunnen via een eigen kassarij hun boodschappen betalen, waarbij een winkelmedewerkers met een foto controleert of de boodschappen met de opgegeven digitale lijst overeenkomen.
Bron: pymnts.com 

VS: Lidl en Aldi openen tegelijkertijd winkels in Lacey
Aldi en Lidl hebben in de stad Lacey binnen een straal van enkele kilometers van elkaar op dezelfde dag vestigingen geopend. Volgens de burgemeester van Lacey, Timothy McDonald, is er sprake van een supermarktoorlog. "Ik denk dat dit geweldig is. Vier supermarkten binnen een straal van anderhalve kilometer bij elkaar is goed voor de inwoners van Lacey." De burgemeester verwacht dat de concurrentiestrijd tot lagere prijzen zullen leiden. Naast Aldi en Lidl hebben ook Walmart en ShopRite vestigingen in dezelfde regio staan.
Bron: eu.app.com 

Mogelijk onderzoek naar Amazon door mededingingsautoriteit
Amazon heeft mogelijk te maken met een onderzoek van de Federal Trade Commission. De Amerikaanse mededingingsautoriteit wil nagaan of de invloed van de marktplaats van Amazon schadelijk is voor concurrentie. Volgens Bloomberg is de Federal Trade Commission begonnen met het ondervragen van kleine ondernemingen met het oog op hoeveel omzet wordt gegenereerd via Amazon, tegenover via andere online marktplaatsen zoals eBay of Walmart. Volgens drie ondernemers houden meerdere advocaten en een econoom vraaggesprekken van ongeveer 90 minuten. Volgens analisten geeft de lengte van 90 minuten een indicatie van de ernst van het onderzoek.
Bron: eu.usatoday.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven