uitbreiding areaal

'Goede vraag naar Turkse granaatappelen"

De granaatappel wint aan populariteit, niet alleen in Turkije maar ook elders in Europa. Het Turkse granaatappelseizoen is momenteel in volle gang en het lijkt erop dat de vraag steeds verder aantrekt. Om aan deze groeiende vraag te kunnen blijven beantwoorden, is een aantal telers bezig hun areaal uit te breiden.

Mushin Riza Agdag is exportdirecteur bij het Turkse Hatipoglu Tarim. Dit exportbedrijf houdt zich bezig met een breed scala aan producten maar richt zich momenteel met name op de export van granaatappelen. Dit is niet verwonderlijk aangezien deze fruitcategorie steeds belangrijker voor de Turkse exportsector wordt. "Turkse granaatappelen worden zowel op de lokale markt als wereldwijd geconsumeerd. Lokale consumenten zijn er dol op. Het is een traditionele fruitsoort met een rijke geschiedenis. Sommige mensen geloven dat in iedere granaatappel een waterdruppel uit de hemel verborgen zit. Granaatappelen zijn enorm belangrijk binnen onze cultuur," legt Riza uit. 

Nu de vraag op zowel de binnenlandse als exportmarkt toeneemt, hebben telers het idee dat ze hun productie op moeten schalen. "De vraag is sterk, met name in vergelijking tot een aantal jaren geleden. Ik heb gehoord dat veel Turkse granaatappeltelers hun areaal uit willen breiden en dat er ook steeds meer nieuwe telers bijkomen," vervolgt Riza. "Als we het echter over de prijzen hebben, dan moet ik toegeven dat deze niet erg stabiel zijn. Er zijn vele factoren die bepalend zijn voor de granaatappelprijzen, zoals de maten, eventuele ziekten, de kleuring, beschadigingen, de houdbaarheid en het teeltgebied. Het is wel zo dat de prijzen van granaatappelen uit bepaalde regio's zo goed als verdubbeld zijn maar dit hangt uiteraard af van de kwaliteit."

Ondanks het feit dat telers de teelt van dit gewas uit willen breiden, zal de oogst in het huidige seizoen lager uitpakken dan vorig jaar. Dit betekent wel dat nadruk sterker op de kwaliteit komt te liggen dan voorheen. "Ik heb de laatste twee dagen een tocht langs een aantal teeltgebieden gemaakt. Over het geheel genomen is de oogst dit jaar kleiner dan vorig seizoen. De maten en kwaliteit van het fruit zijn daarentegen uitstekend," vertelt Riza. "Zo'n 30% van de totale granaatappelproductie is bestemd om verwerkt te worden tot pitten en sap. Bij Hatipoglu Tarim nemen we uitsluitend granaatappelen van exportkwaliteit af. Dit is erg belangrijk omdat we weten dat als we beschadigde granaatappelen in bewaring plaatsen, deze zeer snel bederven."

Riza is ervan overtuigd dat er dit seizoen geen problemen zullen zijn met residuen van gewasbeschermingsmiddelen. "We overhandigen  lijsten met gewasbeschermingsmiddelen en de tijden waarop deze mogen worden toegepast aan al onze telers. We maken ook geregeld analyses van het gebruik van deze middelen. We zijn momenteel zeer tevreden over het percentage residuen op het fruit," zegt Riza tot slot.

 

Voor meer informatie:
Muhsin Riza Agdag
Hatipoglu Tarim
Tel: +90 242 339 55 25
Mobile: +905305528306 
Email: riza@hatipoglutarim.com 
www.hatipoglutarim.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.