Goede markt Italiaanse paprika's ondanks lagere aanvoer

De afgelopen twee jaar was de Italiaanse paprikamarkt niet om over naar huis te schrijven, in eerste instantie vanwege de import (voornamelijk uit Spanje) maar vorig jaar ook als gevolg van de teeltomstandigheden.

"Spaanse paprika's worden niet alleen op de versmarkt afgezet maar ook aan de verwerkende industrie," legt een teler uit.

Italiaanse paprika's bestemd voor de verwerkende industrie (archieffoto)

Vorig jaar veroorzaakte de vele regen die op de langdurige droogte volgde veel ziekten en dit heeft geleid tot lagere opbrengsten per hectare en verliezen. "Toch bleven de prijzen laag onder invloed van importpaprika's uit Spanje. Veel telers begonnen daarom teleurgesteld aan het seizoen 2019 en besloten om nog minder paprika's te telen in hun kassen en in de volle grond." 

Volgens de teler speelden ook andere problemen een rol, waarvan het tekort aan arbeidskrachten het meest nijpend was. "De wetgeving is aangescherpt en de boetes zijn hoger wanneer hier niet aan wordt voldaan. Dit maakt het voor teeltbedrijven een stuk lastiger. De oogst van paprika's gebeurt met de hand maar het uitplanten wordt mechanisch gedaan."

Dit jaar tonen telers opnieuw interesse in dit gewas en zijn er nieuwe percelen aangeplant. "De paprikateelt is zelfs op de Crotone-vlakte ingevoerd, waar deze groenten niet eerder werd geteeld. Daarnaast worden er nu ook paprika's geteeld in Metaponto en zelfs Salento." In regio's waar het gewas al populair was (Foggia, Umbrië en Emilia-Romagna), is er echter sprake van een oogstdaling. 

(archieffoto)

De huidige situatie
"Hoewel de prijzen niet geweldig zijn, is het vollegrondseizoen in volle gang, evenals het kasseizoen in Campania, Verona, Piëmont, Sardinië en Umbrië. De productiepiek valt zo'n 20 dagen later, aangezien deze eigenlijk rond 23-24 augustus werd verwacht. Dit heeft te maken met het weer dat het uitplanten heeft vertraagd. In Foggia staat de oogst op het punt te beginnen. Paprika's uit Sicilië en Metaponto zullen half oktober-november op de markt komen."

De concurrentie komt niet alleen uit Spanje maar ook uit Nederland. 

De teler benadrukt de goede gezondheid van de gewassen. Dankzij de droge zomer hebben we geen last van schimmels en plantenziekten. We rekenen dan ook op goede opbrengsten per hectare."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.