Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt granaatappelen

De vraag naar granaatappelen neemt wereldwijd toe want het heeft de naam een ‘superfood’ te zijn. Met de hoge prijzen is er ook grote interesse om de granaatappel te telen en is er competitie op de markt. Chili heeft bijvoorbeeld zijn marktaandeel in Europa verloren aan Peru. Het Peruviaanse seizoen is echter op zijn einde waarmee de prijzen in Europa weer begonnen te stijgen. De granaatappelen op de markt komen nu uit Spanje waar de kwaliteit sterk verschilt. Egypte en Israël komen ook op de Europese markt. Over een paar weken zal de markt overgenomen worden door volumes uit Turkije. In de Verenigde Staten is Chili de voornaamste importeur op de markt. De Chinese markt is grotendeels zelfvoorzienend.

Hoewel de arealen in de productielanden zijn gegroeid, wordt verwacht dat de teelt dit seizoen zal afnemen. De prijzen zijn op het moment hoog omdat er nog maar weinig aanbod op de markt beschikbaar is. Met de piekmomenten in november zal de prijs dalen.

Nederland: Granaatappelprijs gedaald, alleen dikke maten nauwelijks beschikbaar
De prijzen van granaatappelen waren de afgelopen tijd erg hoog, maar de afgelopen twee weken is er een daling ingezet. Alleen de dikke maten zijn nauwelijks beschikbaar", vertelt een Hollandse importeur. Momenteel is het Spaanse seizoen volop gaande. Het Spaanse seizoen loopt tot eind oktober / begin november. Volgens importeurs zijn de kwaliteitsverschillen van de Spaanse granaatappelen groot, deze variëren. De kleuren variëren van bijna wit tot dieprood en het smaakverschil en de smaak van erg zoet tot zuur.

Daarnaast zijn er al Egyptische granaatappelen op de markt, maar die volumes zijn nog niet zo groot. De importeur verwacht dat die richting het einde van deze maand wel gaan toenemen. Als Turkije komende maand dan ook op de markt komt, zullen de prijzen traditiegetrouw wat onder druk komen te staan.

Duitsland: breder aanbod zal binnenkort voor prijsdaling zorgen
Tot een maand geleden kwamen granaatappels nog grotendeels uit Peru. Nu neemt de aanvoer vanuit Zuid-Europa echter gestaag toe. De kwaliteit van de Peruaanse handelswaar was doorgaans zeer geschikt voor de verwerking tot sap. “Granaatappels zijn een waar trendproduct, een “superfood”, en dat ziet men ook aan de huidige afzet”, meldt een handelaar desgevraagd.

Tijdens de overgangsperiode wordt er onder meer Egyptische handelswaar aangeboden, die wat betreft de kleurstelling echter minder goed is. Sinds ruim een week zijn ook de Israëlische granaatappels beschikbaar. “De Israëlische granaatappels zijn kwalitatief en qua smaak zeer goed, evenals de kleurstelling.” Tot slot is ook de Spaanse oogst inmiddels van start gegaan en de Spaanse handelswaar zal naar verwachting de hele winter door in West-Europa beschikbaar zijn. De afgelopen dagen zijn ook de eerste Turkse granaatappelen op de markt gekomen en men verwacht dat het brede aanbod uit meerdere landen weldra tot een sterke prijsdaling zal leiden.

Spanje: uiteenlopende kwaliteit
De oogst van de granaatappelen start in de Spaanse regio’s Valencia en Castellón waar de laatste dagen overvloedige neerslag is gevallen. In Huelva, Zuid-Spanje, is het seizoen begin augustus begonnen. Er is dus geen overlap tussen de verschillende productieregio’s. Het volume van de productie is dit jaar 20 -25% lager in vergelijking met vorig jaar en er zijn weinig grote formaten.

De Europese markt is relatief leeg nu Peru niet langer meer op de markt is. Israël is net gestart en Turkije moet nog in productie komen. Hierdoor is de vraag naar Spaanse granaatappelen redelijk hoog, zeker voor de grote maten. De prijzen zijn momenteel hoger dan bij het begin van het vorige seizoen dat vrij moeilijk verliep door de lage prijzen. De telers hopen dat deze prijzen stand blijven houden tot het aanbod van Turkse granaatappelen significant gaat toenemen op de markt.

De eerste variëteiten die geoogst zullen worden zijn Acco, Deep Purple, Smith, Emek en Valenciana. Eind september volgt de Mollar. Dit is de meest geplante variëteit en populair in Azië door de hoge brixwaarde maar is lichter van kleur dan bijvoorbeeld de Wonderful. De oogst van de laatstgenoemde variëteit en de Shani Yonai volgen na de Mollar.

Er zijn op het moment grote verschillen in de variëteiten zoals zure rode soorten en lichtere zoete soorten. De markt vraagt vooral naar rode, zoete soorten. Dit jaar zijn er twee nieuwe variëteiten op de markt geïntroduceerd: de Iliana (vroeg) en de Rugalate (laat). Deze soorten zijn van binnen rood met onmerkbare zaadjes en een hoge brixwaarde. Hiermee hoopt men de markt voor granaatappelen verder te doen groeien.

Italië: vraag is groter dan het aanbod
Granaatappelen worden gezien als superfood vanwege de gezondheidseigenschappen in het fruit. Het fruit wordt steeds meer geapprecieerd, in de eerste plaats om sap van te persen, maar ook voor het verse fruit is er steeds meer interesse.

De Italiaanse productieregio’s bevinden zich in het zuiden van het land, vooral in de regio Apulië en op Sicilië. Daarnaast is er teelt in Lazio en Calabrië. De belangrijkste variëteiten in Italië zijn de Wonderful, Akko en Smith samen met nog enkele andere lokale variëteiten. Het is moeilijk om te voorspellen hoe het seizoen gaat verlopen omdat de oogst nog moet beginnen. De oogst van de vroege variëteiten zal echter snel van start gaan, 15 dagen eerder dan normaal in het seizoen. De eerste volumes zullen weggaan voor hoge prijzen. In november, wanneer er normaal gezien meer aanbod op de markt is, zullen de prijzen wat dalen. Men verwacht geen kwaliteitsproblemen dit jaar. Omdat de Italiaanse binnenlandse markt niet kan voorzien in de vraag wordt het fruit ook geïmporteerd uit landen als Turkije en Spanje, dit zijn ook de concurrerende markten voor het land.

Turkije: arealen breiden zich uit
De Turkse granaatappelen zijn zowel bedoeld voor de binnenlandse markt als voor de export. De telers proberen door de grote vraag hun arealen uit te breiden en andere telers stappen in de markt. Ondanks deze uitbreiding lijkt het totale volume lager te zijn dan in het vorige seizoen omdat er minder vruchten aan de boom zitten. Dat zorgt echter dat de formaten en kwaliteit goed zijn. Volgens een handelaar zijn de prijzen op het moment echter niet stabiel omdat enkele regio’s zijn getroffen door ziektes, kleine maten, slechte kleuring, etc. In sommige gevallen is de prijs daardoor verdubbeld. 30% van de teelt is bedoeld voor de verwerkende industrie. Alleen de granaatappelen bedoeld voor de export worden opgeslagen in gekoelde warenhuizen.

India: Exportmogelijkheden in Zuid-Azië
Tot nu toe verloopt het seizoen voor India vrij goed hoewel de formaten nogal klein uitvielen die jaar. de vraag groeit echter en sommige handelaren verwachten dat de export met 20% kan toenemen. De groei moet hem vooral zitten in het verse product en minder in de granaatappelen bedoeld voor de verwerkende industrie. De belangrijkste exportmarkten voor India zijn het Midden-Oosten en Europa, vooral het Verenigd Koninkrijk. De Indiase exporteurs proberen nu ook een stok tussen de deur te krijgen in Zuid-Azië. De Indiase granaatappelen zijn dan wel kleiner maar hebben dikker vruchtvlees met zachte zaadjes met een zoetzure smaak. Een dikkere schil zorgt voor een langere houdbaarheid wat helpt in de export.

China: productie daalt met 20%
De granaatappel in China wordt in augustus geoogst en is beschikbaar tot begin november. Dit jaar is de oogst wat afgenomen door de extreme droogte en andere weersomstandigheden. Daardoor is de productie met 20% gezakt ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste productiegebieden zijn Sichuan, Yunnan en Henan, ondanks dat de productie nog klein is, groeit de populariteit voor dit fruit wel onder consumenten. Teelt is vooral bedoeld voor de binnenlandse markt, maar er is ook export naar Noord-Amerika, Zuidoost-Azië en Australië. Andere landen zoals Peru, India en Oezbekistan proberen hun granaatappelen naar China te exporteren. De onderhandelingen over de juiste protocollen daarvan zijn nog steeds in volle gang.

Chili: Alleen markt VS nog interessant
Het Chileense granaatappelseizoen loopt van begin februari tot april. De productie in Chili neemt af omdat buurland Peru de markt over begint te nemen. Deze granaatappelen komen eerder op de markt en zijn daarnaast een stuk goedkoper. De Chileense granaatappelen worden hoofdzakelijk geëxporteerd naar de VS. Deze markt kunnen ze blijven voorzien dankzij importbarrières van de VS op Peru die niet van toepassing zijn op Chili. Veel van het succes hangt af van seizoen in Californië. Eindigt die seizoen vroeg dan is de markt veel vrijer voor het Chileense product, wat dit jaar het geval was. Er was daardoor veel vraag naar de vroege variëteiten. Omdat de granaatappelen in de VS wordt gezien als een winterproduct zal de vraag in de lente afnemen. Tevens is er dan concurrentie met steenfruit en citrus.

Peru: zware concurrentie van Turkije en India
dit jaar was het een moeilijk seizoen voor Peru door de nieuwe concurrentie vanuit Turkije en India. De belangrijkste exportmarkten voor het land zijn Rusland en Europa. Door de vroege start van het seizoen hebben ze weinig concurrentie te dulden van andere Zuid-Amerikaanse landen. Het seizoen begon op de normale tijd van het jaar eind januari maar kreeg te maken met concurrentie uit Turkije en India die op hetzelfde moment op de markt zaten. Hierdoor kwam er een deuk in de vraag naar Peruviaanse granaatappelen hoewel de productie dit jaar een goede kwaliteit en kwantiteit kende.  

Verenigde Staten: afnemende arealen
De binnenlandse granaatappelen lijken ruim voor handen te zijn dit jaar ondanks de afnemende arealen in de VS. “De laatste drie jaar is het areaal gereduceerd,” aldus een handelaar. “De voorraden zijn geslonken en dat is goed voor de vraag op de markt.” 15 jaar geleden was het aanplanten van granaatappelen populair. “Telers in de industriële gewassen begonnen deze vruchten te telen vanwege de goede marktprijs en weinig nood voor irrigatie. Granaatappelsap was toen populair maar door het groeiende aanbod daalde de prijs en nu ook de voorraden.”

Weinig vruchten aan de boom kunnen dit jaar zorgen voor grotere formaten. Momenteel is er groei van granaatappelen in de San Joaquin Valley in Californië. Californië is begonnen met de oogst van de vroege variëteiten Early Foothills en Early Wonderfuls en blijft in productie tot Thanksgiving (4de donderdag in November).  De prijzen zijn op een goed niveau gezien de vraag naar het fruit en zijn te vergelijken met vorig jaar. In Georgia is er ook productie, omdat er nog weinig kleuring is op het fruit zal deze teelt waarschijnlijk naar de verwerkende industrie gaan.