Gerard Pronk, Fruitbedrijf Pronk:

"Windschade een domper na goede vooruitzichten perenseizoen"

Tholen - Na een moeizaam perenjaar was Gerard Pronk van het gelijknamige fruitteelt- en sorteerbedrijf uit Zwaagdijk optimistisch gestemd voor het nieuwe seizoen. Windschade medio augustus bezorgde de perenteler echter een flinke kater. "Op mijn bedrijf lag 10 tot 20% van de peren op de grond en was ook nog eens 20% van het volume beschadigd, variërend van strepen tot lichte schuurplekken. Hier in de regio was het bij alle telers raak. Er zijn zelfs telers waarbij 30-35% van de peren op de grond lagen en een andere 30% nog eens schade had opgelopen."

"Dat was natuurlijk een behoorlijke domper zo vlak voor de start van het seizoen. Je hoopt op mooie peren en betere prijzen en dat zag er in eerste instantie erg goed uit. Maar de race is nog niet gelopen, wellicht wordt de Klasse II nog duur", zegt de teler, hoopvol. "Verder zien de peren er goed uit. Het zijn geen topproducties, maar de kwaliteit is goed. Daarbij zijn de marktomstandigheden gunstig. De oogstverwachting was al lager en ik hoor van telers dat er overal nog minder wordt geplukt. De situatie in Italië is bekend en dat biedt perspectief voor de export naar de Duitse markt. Nu hebben we die stemming ook wel hard nodig, want anders is er geen lol meer aan."

De Coforta-voorzitter levert al zijn peren aan The Greenery. "Ergens in het seizoen gaan ze de programma's in", vertelt Gerard. Gevraagd naar zijn mening over de oprichting van de termijnmarkt voor hardfruit, antwoordt hij: "Elk initiatief dat de handel en stemming bevordert, kwalificeer ik als positief. Persoonlijk kan ik het effect van de termijnmarkt nog niet zo goed inschatten. Wel bevreemdt het me dat er een 'reparatiemogelijkheid' aan het einde van het jaar is. Je vraagt je af wat je er dan mee opschiet."

Voor meer informatie:
Gerard Pronk
Fruitbedrijf Pronk
Zwaagdijk 328
1686 PG Zwaagdijk
gw.pronk@fruitbedrijfpronk.nl 
www.fruitbedrijfpronk.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven