Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Luc Parou (Ferme des Arches) over de Franse uienmarkt:

"In Europa bepalen Nederland, Spanje en Polen de uienprijzen"

De Franse uienoogst gaat nog steeds door. Sommige essentiële percelen moeten nog worden geoogst, maar Jean Luc Parou, algemeen directeur van La Ferme des Arches, deelt zijn analyse van de huidige marktsituatie: “We kunnen op dit moment zeggen dat we wat betreft de opbrengsten een beter jaar zullen hebben ondanks de vergelijkbare weersomstandigheden. Hoewel we dus niet te maken hebben met een uitzonderlijk jaar, zijn de opbrengsten redelijk goed met, afhankelijk van het ras, behoorlijke heterogeniteit. ”

“De uienoogst heeft plaatsgevonden van juni tot september van dit jaar, net als in 2018 onder relatief droge omstandigheden. Dankzij ons beregeningssysteem was het enerzijds mogelijk het gebrek aan regen te compenseren. We hebben het systeem op een zodanig slimme manier ingezet dat de impact op de opbrengst beperkt bleef. Anderzijds zullen de hoge temperaturen in combinatie met meerdere beregeningsrondes waarschijnlijk voor de uienbollen tot een aantal ziekten of schimmels leiden (bacteriën en fusarium). Hierdoor wordt het uiteindelijke netto verhandelbare volume aangetast. De hoge temperaturen bevorderden overigens ook een tripsplaag in sommige regio's. Hierdoor drogen de uienbladeren en wordt de groei van de bollen belemmerd. Dit alles heeft uiteraard ook gevolgen voor de opbrengsten. De kwaliteit van schil lijkt dankzij de optimale oogstomstandigheden wel goed te zijn.”

Aangezien de uienmarkt een Europese en zelfs een wereldmarkt is, zijn de Franse prijzen afhankelijk van de prijzen van andere uien telende landen. “Wat de prijzen betreft, sluiten we een heel goed jaar af. Maar in Europa bepalen Nederland, Spanje en Polen de prijzen. Dit seizoen is Nederland het eerste uien telende land in Europa. Nederland exporteert 90% van de opbrengst en meent een betere opbrengst dan in 2018 te hebben gehaald, maar deze is wel iets lager dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Op basis van de informatie waarover we momenteel beschikken, moeten we, hoewel het oogsten nog niet is afgerond, haast wel op weg zijn naar een markt die optimaal in balans is, dan wel te maken heeft met een overschot en met een aanbod dat groter is dan de vraag en prijzen die aanzienlijk kunnen dalen ten opzichte van die van vorig jaar. Bovendien zijn de prijzen de laatste jaren sowieso sterk gedaald en blijven ze dalen door een steeds groter wordend aanbod. Ondanks het feit dat het oogsten nog niet is afgerond, maken we ons nu al terecht zorgen over de marktvooruitzichten voor 2019-2020,” besluit Jean-Luc.

Voor meer informatie:  
Jean-Luc Parou
Ferme des Arches
Gommiers - 28140 Terminiers
Telefoonnummer: 02 37 32 10 10
jparou@fermedesarches.com
www.fermedesarches.com

 

Publicatiedatum: