Trends en concurrentie uit het Verre Oosten

Duitse citrusmarkt stapt binnenkort over op Europees fruit

De citroenenmarkt stabiliseert zich: "Overzeese citroenen komen momenteel nog uit Zuid-Afrika, Uruguay en Argentinië. Over twee tot drie weken stappen we in Duitsland echter weer over op producten uit Spanje en in kleinere aantallen ook uit Turkije", weet een importeur uit Noord-Duitsland. De vraag stijgt sinds kort weer na een langzame zomer. "Er waren lang Spaanse producten beschikbaar en zo begon het overzeeseizoen laat. Het koudere weer van de afgelopen dagen en het einde van de vakantieperiode heeft een sterkere vraag naar citroenen en citrus in het algemeen tot gevolg."

Geen voorkeuren bij sinaasappelen 
Sinaasappelen stammen momenteel eveneens overwegend uit Zuid-Afrika, in kleinere hoeveelheden echter ook uit Zimbabwe en Uruguay, weet de handelaar. Voorkeuren wat betreft variëteiten ziet hij niet bij de Duitsers.

Late easypeelers steeds populairder
Bij de easypeelers zijn er enkele duidelijke trends te herkennen: "Easypeelers zijn in z'n algemeenheid in opkomst. Binnen dit segment worden de latere rassen steeds populairder aangezien ze beter smaken. Juist Nadorcott en Orri vertonen een sterke groei en zijn inmiddels zelfs in de zomermaanden populair in de handel, zowel van overzee alsook uit Europa." Dat heeft tot gevolg dat de seizoenen richting het einde verlengd worden en vroege rassen aan betekenis verliezen. 

Grapefruit: verwachte schaarste bleef uit
Het grapefruitseizoen verloopt voor producten uit Zuid-Afrika nog steeds normaal, hoewel men, vanwege kleinere hoeveelheden op schaarste gerekend had. "Er werd gezegd dat we tegen het einde van het seizoen, dus van begin september tot midden oktober, rekening moesten houden met schaarste. Daar is tot nu toe echter nog geen sprake van. Het aanbod is voldoende en de prijzen zijn stabiel." Sinds ongeveer twee weken is Mexico als concurrent van Zuid-Afrika op de Duitse markt vertegenwoordigd. Midden oktober begint ook voor de grapefruits het Spaanse seizoen.

Pomelo's beschikbaar, echter nog niet voldoende rijp
De eerste pomelo's uit China zijn reeds verkrijgbaar, maar de deskundige twijfelt nog aan hun kwaliteit. "De pomelo's werden heel vroeg geoogst, wat zich negatief uitwerkt op de smaak en het sapgehalte. Pomelo's zijn van nature niet bijzonder sappig, maar bij de huidige rijpingsgraad heeft het meer nadelen dan voordelen om ze in het assortiment te hebben."

Nieuwe markten: concurrentie voor de Duitse markt
De citrusspecialist ziet in de toekomst een grote druk op de markt, uitgeoefend door nieuw geopende markten, vooral in het Verre Oosten: "In de afgelopen jaren zijn de hoofdleveringslanden van citrus steeds meer nieuwe markten voor hun producten gaan betreden. Maleisië en Singapore zijn voorbeelden van nieuwe afnemers van Zuid-Afrikaanse producten. De koopkracht daar groeit ook verder." In zoverre moet Duitsland steeds meer concurreren als ontvangstland, wat zich eveneens in de prijs weerspiegelt.

De prijs en de hoge eisen van de Duitse handel zijn een ongunstige combinatie, een ommekeer valt echter niet te verwachten, aldus de deskundige: "We hebben hoge eisen aan residuwaarden, certificeringen en sociale standaarden, veel hoger dan in veel andere landen. De consument wil echter zo weinig mogelijk aan levensmiddelen uitgeven en zo kunnen de leveranciers in bijna alle andere landen betere prijzen krijgen." Dat betekent dat vaak de reeds zwakkere producten naar Duitsland gestuurd worden. Desondanks blijft de prijs in de focus staan, zegt de handelaar afsluitend.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.