Colombia zet in op export zoete aardappelen naar Nederland en Groot-Brittannië

De zoete aardappel heeft zijn oorsprong in Amerika en wordt ook in Colombia geteeld. De groente is niet heel erg populair op de binnenlandse markt, waar de vraag naar aardappelen en cassave veel groter is. Om het potentieel van dit gewas te benutten en de omstandigheden van telers in de teeltregio Manati te verbeteren, heeft de coöperatie Asopescama besloten 4.400 ton zoete aardappelen naar de Europese markt te exporteren. Bonner Gibbs, directeur van de Nederlandse dochteronderneming, laat weten dat de eerste zoete aardappelen al in oktober zullen worden verladen. 

Asopescama heeft als doelstelling om tegen het einde van het jaar 200 hectare gereed te maken voor de export. In 2020 hopen we dit tot 1.000 hectare te hebben uitgebreid. "We willen de sector op de kaart zetten en meer inkomsten uit de teelt van zoete aardappelen genereren. Onze voornaamste exportbestemmingen zijn Nederland en Groot-Brittannië," aldus Gibbs. 

Volgens onderzoeker Carlos Mario Naranjo was de zoete aardappel  een decennium geleden nog geen commercieel gewas. "In het zuiden van de departementen Guajira, Atlantico en Bólivar en in de Caraïbische subregio is er voor dit gewas gekozen als goedkoop alternatief maar het biedt nu nog weinig mogelijkheden om op internationale markten te kunnen concurreren. Het ras dat door Asopescama wordt geteeld is Agrosavia-Aurora dat een opbrengst tot wel 30 ton per hectare heeft."

Het belang van zoete aardappelen wereldwijd
De zoete aardappel is het vijfde belangrijkste voedingsmiddel in ontwikkelingslanden en wordt in ruim 100 landen geteeld. De wereldwijde productie bedraagt meer dan 130 mln ton. Na aardappelen en cassave is de zoete aardappel het meest geteelde knolgewas. 

Bron: agronegocios.co 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven