Moldavische appeltelers woest over lage uitbetaling sapfabrieken

Fruittelers die lid zijn van de Moldova Fruit Association hebben hun woede geuit over de belachelijke prijzen die de verwerkingsfabrieken voor het maken van geconcentreerd appelsap bieden. Die liggen bijna twee keer lager dan wat in Polen, Oekraïne en Roemenië geboden wordt. De leden van de Moldova Fruit Association hebben daarom verwerkers uit Polen, Roemenië en Oekraïne uitgenodigd om over de afzet van 200.000 ton industrieappelen te onderhandelen. 

Op 2 september richtte de vereniging zich tot verschillende regeringsleden, waaronder de minister president.

In een brief noemden de telers de ramingen van de Prognosfruit Conference van de World Association of Apples and Pears (WAPA), waarvan de vereniging lid is. De prijsdrempel voor industrieappelen in EU landen wordt bepaald door de Poolse prijs en in seizoen 2019/20 zijn deze prijzen geraamd op € 150/ton.

Volgens onderzoek van de Moldova Fruit Association waren de gemiddelde prijzen die op 30 augustus door verwerkingsstations voor industrieappelen betaald werden als volgt: Polen € 130/ton; Roemenië € 113/ton; Oekraïne € 105/ton en Moldavië € 65/ton. De teeltkosten voor appelen in bovengenoemde landen liggen ongeveer op € 100-112/ton.

Volgens ramingen kan Moldavië in 2019 670.000 ton appelen oogsten. Door hevige regen en stormen zal 370.000 ton bestemd zijn voor verwerking.

Bron: agrobiznes.md


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven