Herinnering KCB: aanduidingsverplichtingen kuubkisten hardfruit

De oogst 2019 voor appelen en peren is in volle gang. Daarom wijst het KCB op de aanduidingsverplichtingen voor kuubkisten (of voorraadbakken).

Kuubkisten die worden gebruikt voor het opslaan van (nog) ongesorteerde appelen en peren moeten van bepaalde aanduidingen worden voorzien. Dit omdat op ieder moment in de keten (tussen teler/opslag- en verpakkingslocatie/eindafnemer) duidelijk moet zijn waar het product vandaan komt. Op elke kuubkist moet een etiket/kaart zijn aangebracht met daarop het land van oorsprong en de volledige naam en adresgegevens van de verzender (producent/teeltbedrijf) of een door het KCB erkende code.

Nadat de producten gesorteerd/verpakt zijn, moeten ook de klasse, variëteit en sortering worden vermeld conform de EU-handelsnormen.

Voor (ongesorteerde) producten uit andere EU-lidstaten, niet EU-lidstaten en derde landen die in kuubkisten naar Nederland worden vervoerd, geldt dat deze vóór binnenkomst in Nederland al moeten zijn aangeduid; met NAW-gegevens van de buitenlandse verzender en het land van oorsprong. Hiermee kan het buitenlandse product duidelijk worden onderscheiden van het in Nederland geteelde product én is op het moment van verpakken duidelijk welk land van oorsprong het betreft.

Naast het correct aanduiden van kuubkisten is het van belang, dat het bij een kuubkist behorend document, bijvoorbeeld een leverbon of een factuur, altijd is voorzien van de voorgeschreven vermeldingen, waaronder het land van oorsprong van het product.

Let op: er mag geen enkele misvatting bestaan over de oorsprong van het product. Vermeld dus duidelijk een term als ‘origine’ of ‘land van oorsprong’ voor de naam van het land.

Het KCB heeft bij reguliere controles aandacht voor de aanduidingen op kuubkisten. Indien nodig worden extra controles uitgevoerd.

Meer informatie
 Aanvullende informatie over aanduidingen waaronder een toelichting op de aanduidingsvoorschriften en een voorbeeldenboek zijn hier te vinden.

Bron: KCB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.