Juan J. Sanjuan, van Vicente Giner

Aanzienlijk kleinere citrusoogst in Spanje verwacht

Het Spaanse citrusseizoen staat op het punt van start te gaan. Mogelijk zal de oogst in Valencia, de belangrijkste teeltregio, 30% kleiner zijn vorig jaar.

"Op sommige teeltbedrijven bedraagt de daling 50%, op andere 20%, afhankelijk van de regio en de rassen. Op dit moment is er nog geen enkele officiële oogstraming, maar het is niet onlogisch om een daling van 30% te verwachten", stelt Juan J. Sanjuan, commercieel directeur van Vicente Giner, een Valenciaans bedrijf dat ongeveer 100 mln kilo sinaasappelen en mandarijnen per seizoen afzet. 

"Vorig jaar was er sprake van een overvloedige oogst, waardoor de citrus langer in de bomen bleef. Als gevolg daarvan beginnen de bomen nu vermoeider en met minder fruit aan het nieuwe seizoen. Daardoor zullen er ten opzichte van vorig seizoen meer grote maten zijn, en zal de kwaliteit vergelijkbaar zijn of zelfs hoger liggen", vervolgt de directeur. De expert geeft aan dat de oogstdaling minder uitgesproken zou kunnen zijn dan nu gedacht wordt. "Vorig jaar was er veel fruit met niet-commerciële maten, maar het is nu al duidelijk dat dit jaar een groter deel van de oogst vers afgezet zal kunnen worden".

De Satsuma's zijn de meest vroege mandarijnen. Voor deze soort wordt ook een oogstdaling verwacht, zij het niet zo'n grote als die voor de clementines. Sommige telers zijn al begonnen met het oogsten van de eerste Iwasaki Satsuma mandarijnen, maar Vicente Giner zal hier pas eind september mee van start gaan. "Deze eerste oogsten zijn onbeduidend en voldoen nog niet aan de juiste uiterlijke eigenschappen om te kunnen concurreren met late rassen als de Orri en Nadorcott, afkomstig uit landen van het zuidelijk halfrond, zoals Zuid-Afrika en Peru. Toch zijn er wel nichemarkten in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië, die specifiek vragen om Satsuma mandarijnen".

Voordat de oogst begint, worden er al aankopen gedaan op het land. De prijzen liggen veel hoger dan in het vorige seizoen, voor sommige rassen wordt zelfs het dubbele betaald. "Er is steeds minder fruit beschikbaar op de vrije markt, en de telers die hun gewassen nu verkopen zijn op zoek naar hogere prijzen, die winst verzekeren", besluit Juan J. Sanjuan.

 

Voor meer informatie:
Juan J. Sanjuan
Vicente Giner
T: +34 962800075
j.sanjuan@vicenteginer.com
www.vicenteginer.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.