CocoPallet maakt pallets van kokosnoten

De start-up CocoPallet zet kokosnootbasten om in een hernieuwbaar materiaal ter vervanging van het traditionele hout dat nu nog voornamelijk voor de productie van pallets wordt gebruikt en dat niet erg milieuvriendelijk is. Het bedrijf plaatst zichzelf hiermee in een niche en streeft naar het bieden van een kostenefficiënte oplossing voor vrachttransport door een nieuwe invulling te geven aan de manier waarop we kokospalmen gebruiken.

Jaarlijks worden er wereldwijd naar schatting 74 mld kokosnoten geoogst. 85% van de kokosnootbasten worden ofwel verbrand, in oceanen gedumpt of op elkaar gestapeld met alle biologische risico's van dien. 

Jan van Dam, onderzoeker van Wageningen University, werkte mee aan de ontwikkeling van het product van CocoPallet. Hij zegt dat het bedrijf een manier heeft gevonden om dit afvalmateriaal in een bruikbaar product om te zetten. 

Geïnspireerd op een eenvoudige Indonesisch procedé, dat nog slechts door een handvol mensen wordt toegepast, ontwikkelde Van Dam een manier om een 'oud' product af te stemmen op de eisen van de hedendaagse sector.  

"Het zag eruit als een gewoon stuk hardboard," zei Van Dam, toen een Indonesische man hem het kokosproduct liet zien. "Volgens de man was het echter niet van hout gemaakt maar geheel van kokosbast, dit is de buitenste laag van de kokosnoot."

 

Bron: z6mag.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven