Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nadenken over kostenbesparende voorzorgsmaatregelen

"No-deal-brexit problematisch voor groenten- en fruitexport"

Op 31 oktober is Brexit om klokslag middernacht een feit. Dat is tenminste wat de huidige Britse premier Boris Johnson de bevolking beloofde toen hij het stokje overnam van zijn voorganger Theresa May. Of het blufpoker is om de onderhandelingen met de EU open te breken of dat het ook echt gaat gebeuren, is nog steeds onduidelijk. Ook May hield per slot van rekening lange tijd stellig vol dat Groot-Brittannië op een specifieke datum toch echt de EU zou verlaten. Wat heeft de brexit voor invloed op de export van groente en fruit?

In onderstaande blog van Pricewise wordt hierop ingegaan.

Volop voorbereidingen voor een no-deal scenario
De aanpak van Johnson in aanloop op een aanstaande Brexit is duidelijk anders dan die van May. Kort na zijn aantreden als premier benoemde hij nieuwe ministers die hem voor hun aantreden plechtig moesten beloven dat ze heilig in de voordelen van een Brexit geloven en alles in het werk zouden stellen om deze mogelijk te maken. Zelfs als het avontuur uit zou monden op een harde Brexit zonder deal.

Team Johnson lijkt het zomerreces van het parlement volop te benutten om een plan van aanpak uit te vouwen. Michael Gove, een van zijn vertrouwelingen, heeft de taak gekregen om een Brexit zonder deal met de EU voor te bereiden.

In aanloop op een mogelijke ‘no deal Brexit’ is ook de Amerikaanse president Donald Trump openlijk met de Britten gaan flirten door hen een vrijhandelsverdrag in het vooruitzicht te stellen, zodat ze niet meer zo afhankelijk hoeven te zijn van de EU.

Naar verwachting zal het Britse parlement na het zomerreces – net als destijds bij Theresa May – de hakken echter flink in het zand zetten om een no-deal scenario te voorkomen, maar het is nog maar de vraag of ze dat deze keer opnieuw gaat lukken.

Problematisch voor groenten- en fruitexporteurs
Voor Nederlandse groenten- en fruitexporteurs is de aanhoudende onzekerheid rondom Brexit vanzelfsprekend problematisch. Een harde Brexit zou per slot van rekening tot gevolg hebben dat de nu nog open grenzen met het Verenigd Koninkrijk dichtgaan en dat exporteurs aan de grens te maken krijgen met importtarieven en allerlei vertragende procedures.

Groot-Brittannië heeft inmiddels wel enkele maatregelen genomen door onder meer bij drukke grensovergangen extra grote parkeerplaatsen voor vrachtwagens aan te leggen die het doorgaande verkeer zouden moeten ontlasten, maar voor transporteurs van groenten en fruit bieden dat soort oplossingen weinig soelaas. Zij willen hun bederfelijke waar zo snel mogelijk bij hun Britse klanten af kunnen leveren.

Kostenbesparende voorzorgsmaatregelen
Als het inderdaad op een harde Brexit uitdraait, dan zullen vanuit Nederland geïmporteerde verswaren voor de Britten fors duurder worden. Met dat scenario in het vooruitzicht is het wellicht verstandig om nu al actief te gaan onderzoeken hoe kostenbesparingen in de hele leveringsketen gerealiseerd kunnen worden, zodat er toch sprake kan blijven van concurrerende prijzen.

Zo zou er mogelijk extra marge behaald kunnen worden door de huidige tarieven van energie te vergelijken met andere aanbieders van stroom en gas. Veel groenten- en fruitondernemingen zijn wat dat betreft tenslotte grootverbruikers en kortingen van één of een paar cent per kilowatt stroom of kubieke meter gas kan op jaarbasis al tot forse besparingen leiden.

Naast energie vergelijken zijn er vanzelfsprekend nog tal van andere bespaaropties mogelijk, waaronder vergaande automatisering of optimalisatie van de workflow binnen een onderneming. Welke maatregelen ook overwogen worden, ze zijn gegarandeerd beter dan helemaal niets doen en gewoon maar hopen dat het hele Brexitproces toch met een sisser af zal lopen.

Bovenstaande tekst betreft een blog van Pricewise

 

Publicatiedatum: