1 miljoen kilo watermeloen niet geoogst bij teler in Murcia

Het platform 'Salvemos el Arabí y Comarca' heeft aan de kaak gesteld dat meer dan een miljoen kilo watermeloenen dit jaar niet geoogst is op een stuk grond van 25 hectare in de Spaanse gemeente Yecla. Het gaat om hetzelfde teeltbedrijf waar nauwelijks twee maanden geleden miljoenen kroppen sla niet geoogst werden.

Het platform herinnerde eraan dat dit teeltbedrijf, evenals vele anderen, water gebruikt uit dezelfde aquifer als die waarmee de stad bevoorraad wordt. Het gaat om de Cingla-Cuchillo aquifer, waar voor 250% te veel water uit wordt gehaald. Deze watervoerende laag wordt jaarlijks met 865.000 liter water aangevuld, terwijl er 2.150.000 liter  wordt gewonnen. Volgens officiële gegevens wordt van de 2.150.000 liter die wordt gewonnen nauwelijks 170.000 liter buiten de grenzen van de aquifer gebruikt. Het achterlaten van de oogst heeft geleid tot de verspilling van vele liters water.

Het platform wijst er eveneens op dat het risico op een nieuwe vliegenplaag toeneemt met een dergelijke hoeveelheid organisch materiaal die in de open lucht ligt te rotten. Een dergelijke plaag deed zich in de maanden april en mei al voor in de regio.

Vanwege deze situatie organiseert 'Salvemos el Arabí y Comarca' samen met andere groeperingen aanstaande 27 september een demonstratie voor het stadhuis van Yecla.

 

Bron: laverdad.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven