Deadline Brexit zet Britse aardappelsector aan tot export van overschotten

Britse telers proberen hun oogst af te ronden en hun overschotten te exporteren voordat de Brexit deadline op 31 oktober zich aandient, omdat een vertrek zonder deal hen zou dwingen de Europese markten te verlaten. Een vertrek zonder deal zou de toegang tot EU- markten drastisch beperken tot een gelimiteerde hoeveelheid tegen een tarief van € 16/ton. Telers zouden markten in Noord-Afrika moeten zoeken.

Verse fritessector
De verse fritessector neemt 12% van de totale aardappelteelt in Groot Brittannië voor z'n rekening. De markt volgt seizoentrends met het hele jaar door vraag van cafetaria's. Het grootste deel van het gewas wordt op de binnenlandse markt gebruikt, maar een stabiele hoeveelheid wordt naar Ierland geëxporteerd.  

In het geval van een no-deal Brexit kan het VK geen consumptieaardappelen naar de EU exporteren totdat het de status van gelijkwaardig derde land heeft ontvangen. Ook zal het VK geen fritesaardappelen naar Ierland kunnen exporteren totdat een akkoord met Brussel is bereikt over fytosanitaire eisen. 

En het zou best eens een tijd kunnen duren voor deze kwestie is opgelost. Elke maand dat dit niet het geval is zal een toenemende hoeveelheid fritesaardappelen op de binnenlandse markt afgezet moeten worden

Er zijn ook meldingen van Ierse telers die hun areaal voor fritesaardappelen dit seizoen hebben uitgebreid. Zou deze trend zich voortzetten, dan zou de Britse import vroeg in het seizoen door de binnenlandse import vervangen kunnen worden. In de tweede helft van het seizoen zal import nog wel nodig zijn. 

Bron: theguardian.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven