Nick Nafpliotis over het Griekse druivenseizoen

In Griekenland worden Thompson Seedless druiven vervangen door nieuwe rassen

In Griekenland is het druivenseizoen dit jaar iets later begonnen dan gebruikelijk als gevolg van het instabiele weer van de afgelopen zomermaanden. Hoewel het seizoen er beter uitziet dan vorig jaar, is het volgens één druivenexporteur toch nog niet zoals een normaal seizoen eruit zou moeten zien. 

Het weer in Griekenland is eindelijk wat stabieler na alle problemen van de voorbije maanden. Nick Nafpliotis, directeur van Greek & Fresh zegt dat het seizoen er beter uitziet dan het vorige. "De Griekse druivenoogst is over het geheel genomen groter dan vorig seizoen maar desondanks nog altijd lager dan normaal. Vorig seizoen bedroeg de oogst maar 50% van wat gebruikelijk is. Dit was het gevolg van de ongewone combinatie van heet en regenachtig weer in juli en augustus, wat tot grote verliezen heeft geleid. Dit jaar was het vroeg in het seizoen weliswaar onbestendig weer maar was het weer in augustus in heel Griekenland goed."

“Kreta is het teeltgebied voor vroege druivenrassen. Het meest geteelde ras in Kreta is Thompson Seedless. In april en mei was het instabiel weer en dat heeft zijn weerslag gehad op de vroege rassen Prime en Superior Seedless. De kwaliteit van de Thompson Seedless is uitmuntend en de prijzen zijn beter dan vorig jaar," vervolgt Nafpliotis. "De Europese markt is momenteel enorm traag ten opzichte van voorgaande jaren maar vanaf half september zal de situatie naar verwachting verbeteren.

In Kavala worden de late rassen geteeld. "Kavala is het voornaamste teeltgebied voor druivenrassen met pitten, zoals Victoria, Italia, Black Magic en Red Globe. Het seizoen van het ras Victoria zal over een dag of tien eindigen. Het was een middelmatig seizoen. De hoeveelheden waren wat lager dan vorig seizoen en de vraag was matig. De kwaliteit was echter goed en ook de prijzen waren iets beter dan vorig seizoen. Het seizoen begon goed voor het ras Blak Magic maar de laatste drie weken stortte de vraag is. Het seizoen voor de rassen Italia, Red Globe en Crimson Seedless begint omstreeks week 37-38. We rekenen op dezelfde hoeveelheden als vorig jaar. De kwaliteit ziet er vooralsnog prima uit. Het ras Thompson Seedless lijkt steeds meer terrein te verliezen in Kavala en wordt vervangen door nieuwere rassen."

In de regio worden op grote schaal nieuwe rassen aangeplant. "Recent zijn er veel nieuwe boomgaarden van de rassen ARRA 15/19/28/32 aangeplant, evenals van de rassen Sweet Celebration, Jack's Salute, Sweet Globe en Sugar Crisp," vertelt Nafpliotis. "Dit jaar zal ARRA 15 voor het eerst in commerciële aantallen beschikbaar zijn. Voor andere rassen zal dit vanaf 2020 het geval zijn," aldus Nafpliotis.

 

Voor meer informatie:
Nick Nafpliotis
Greek & Fresh
Tel: +30-215-2158063
Email: nick@nafpliotisgroup.gr 
www.greekandfresh.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven